Какво ще представлява ваксинационният паспорт в ЕС

Държавите от Европейския съюз официално се договориха да пуснат пропуските за пътуване

Какво ще представлява ваксинационният паспорт в ЕС

Снимка: Pixabay

Държавите от Европейския съюз официално се договориха да създадат специални пропуски за ваксинирани или преболедували COVID, които да им гарантират свободно движение в рамките на Блока. Тази стъпка е опит да се отвори туризма това лято, но подробностите около предстоящите законодателни промени ще се договарят през май, съобщават два дипломатически източника пред Reuters.

Ваксинационен паспорт

Сертификатите ще позволят на ваксинираните, възстановени от COVID-19 или с отрицателни резултати от PCR тест да пътуват по-лесно в ЕС, където ограниченията за движение са тежат много върху туристическата индустрия повече от година.

Удостоверението само по себе си не дава право на приносителя на безплатно пътуване. Вместо това всяка държава членка ще решава индивидуално дали да предвиди специални разпоредби за ваксинираните хора, като например да ги освободи от задължителна хотелска карантина.

27-те държави членки "подчертаха своя ангажимент да подготвят рамката до лятото на 2021 г.", се казва в документ, одобрен от национални пратеници и видян от Reuters.

Европейският парламент, който също трябва да одобри предложението, предстои да обяви собствената си позиция по-късно този месец, а окончателните преговори между законодателите, националните пратеници и изпълнителната власт на Блока ще започнат през май.

Страните от ЕС работят паралелно, за да гарантират, че са налице необходимите технологични решения, гласи решението, така че новите цифрови или хартиени сертификати да могат да бъдат използвани, след като бъдат одобрени.

Докато държавите членки биха били задължени да признаят одобрените от ЕС ваксини, конкретни държави също биха могли да издадат сертификати, които обхващат руски или китайски ваксини, които са разрешени само на тяхна територия.

Другите страни от ЕС ще решават сами дали да приемат сертификат, отнасящ се до ваксина, която не е одобрена от регулаторните органи на ЕС.

В свое изявление Съветът на Европейския съюз обяви, че би било възможно сертификатът да се използва във всички страни членки, плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Коментари: 0