Защо 14 април е исторически ден за криптосвета?

Пътищата на традиционните и алтернативните финанси се преплетоха

Защо 14 април е исторически ден за криптосвета?

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Криптовалутната борса Coinbase стъпи на борсата Nasdaq в четвъртък, 14 април, а повечето пазарни анализатори са единодушни, че това е историческо събитие и крайъгълен камък за сектора. Дебютът поражда големи очаквания, но и отключи различни дебати по темата. Дебютът бележи „първата официална връзка между традиционния финансов свят и алтернативния криптосвят“, написа в бележка Ипек Йозкардеская, старши анализатор в Swissquote, цитирана от Bloomberg.

По-различният борсов дебют

Важно е да се отбележи, че стъпването на Coinbase на борсата не е първично публично предлагане (IPO), въпреки че в медиите се тиражира като такова. Вместо това компанията избра да излезе на пазара чрез директен листинг – сравнително нова опция за желаещите да станат публични. Разликата е, че при IPO акциите се разпределят при предварително установена цена, която инвестиционните банкери определят според прогнозите им колко може да понесе пазарът. Оценката се прави на база на информацията за предварително проявения интерес от страна на институционални инвеститори.

При директния листинг няма предварително определена цена. В деня на първоначалната търговия има 10-минутен период „eдинствено за показване“, в който заинтересованите купувачи подават офертите си, а продавачите (съществуващите акционери на Coinbase) – своите. Nasdaq използва тази информация, за да изчисли текущата референтна цена. След това Goldman Sachs (след консултация с Coinbase) решава дали листването да продължи. При положително решение търговият започва.

IPO-тата набират нов капитал, докато директните листинги - не. Това означава, че дебютът на Coinbase няма да донесе сам по себе си пари за компанията, но ще я улесни да набира капитал занапред. Директният листинг е ликвидно събитие, докато първичното публично предлагане е събитие за набиране на капитал.

Вчера акциите на криптоплатформата отвориха при 381 долара за брой - с 52% повече от референтната цена - и приключиха първия си ден на търговия на 328 долара. 

За и против

Мисля, че независимо какво се случва с цената на акциите им минута за минута или през следващите няколко тримесечия, този етап е първият от многото и криптокомпаниите са тук, за да останат дори на публичните пазари“, коментира Сара Кунст, управляващ директор на Cleo Capital, пред CNBC.

Тя определи IPO-то на Coinbase като исторически успех за криптосектора като цяло. Мнението ѝ споделя и Емили Паркър от CoinDesk. Според нея листването е от толкова голямо значение, защото Coinbase в много отношения се разглежда като врата към мейнстрийм света. Платформата, отбелязва тя, е сравнително лесна за използване, спечелила е доверие и е подходяща за нови инвеститори, които искат да влязат на криптопазара.

„Но ... това всъщност може да представлява риск за Coinbase в дългосрочен план, защото компанията ще започне да среща повече конкуренция от банките. Ако има ETF, това ще представлява ли риск за Coinbase? Ако банка ви позволи да започнете да купувате крипто от Вашата разплащателна сметка, ще продължат ли хората да използват Coinbase? Толкова е интересно, тъй като крипто става все по-масово, Coinbase ще трябва да поддържа това предимство.“

Анализаторите изтъкват, че стъпването на платформата на борсата е още един пример за нарастващата институционална подкрепа за криптовалутите. Много компании и финансови играчи вече припознаха новия инструмент – достатъчно е да се споменат Mastercard, PayPal и Tesla, които неотдавна гласуваха доверие на биткойн. Тогава действията им изстреляха най-голямата дигитална монета рязко нагоре. Сега мнозина очакват, че публичната търговия на Coinbase може да даде пореден тласък. Ден преди дебюта на платформата на Nasdaq цената на биткойн удари нов рекорд, достигайки 63 хил. долара.

Промяната в статута на Coinbase може да повлия на мнението на финансовите регулатори. Скептиците твърдят, че дигиталните монети са силно надут балон. Междувременно колкото повече те напредват и си проправят път към мейнстрийма, толкова регулаторите по света засилват надзора, поставяйки под съмнение полезността им като валута.

Изабел Шнабел, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, нарече биткойн „спекулативен актив без каквато и да е разпознаваема базисна стойност“ в интервю за Der Spiegel този месец.

Коментари: 0