Wizz Air може да оцелее години, без да лети

Нискотарифната авиокомпания разполага с над 1.6 млрд. евро резерв

Wizz Air може да оцелее години, без да лети

Снимка: Wizz Air

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Туристическите пътувания и пълните полетни графици на авиокомпаниите започват да се връщат към нормалните си нива, като към края на лятото се очаква темповете да се засилят, обявиха от нискотарифната авиокомпания Wizz Air, предава Reuters. От компанията заявиха, че темпът на възстановяване ще се ускори в края на лятото, тъй като националните програми за ваксинация са постигнали значителен напредък на ключовите за тях пазари, а именно Унгария, Великобритания, Полша и Италия.

Въпреки положителните прогнози, авиопревозвачът обяви, че все още пандемията не е овладяна напълно и съществува една цялостна несигурност в сектора. Заради това от компанията не могат да представят финансови прогнози и насоки за следващата една година.

„Началото на новата финансова годината, завършваща на 31 март 2022 г., продължава да бъде белязано от ограничения за пътуване в нашия регион и ние очакваме само постепенно възстановяване на трафика до края на лятото на 2021 г.“, заявиха от авиокомпанията.

За 12-те месеца до края на март 2021 г. компанията обяви, че ще отчете загуба между 475 и 495 млн. евро, като официалните числа ще бъдат съобщени на 2 юни.

Wizz, една от най-силните финансови авиокомпании в Европа, заяви, че в края на годината разполага с общо 1.615 млрд. евро резерв, което означава, че може да оцелее години, без да лети. През първото тримесечие на тази година компанията е изгорила 87 млн. евро, като пояснява, че продължава да оптимизира разходите си, за да подсигури бъдещето си.

Коментари: 0