Фондът на Toyota инвестира в изкуствен интелект и роботизиране

AI Ventures влага средства в стартиращи компании, които да дадат предимство на компанията при автономните коли

Фондът на Toyota инвестира в изкуствен интелект и роботизиране

Снимка: БТА

Първият фонд за рисков капитал на Toyota Motor Corp инвестира в стартиращи компании, които помагат на японския автомобилен производител да усъвършенства ежедневните процеси, като въвежда по-бързо автоматизирани системи за управление на веригата за доставки и роботизиране на фабриките.

Фондът Toyota AI Ventures, базиран в Силициевата долина, с 200 милиона долара под управление, досега е инвестирал в 36 стартиращи компании на ранен етап, включително във фирмата за разработване на софтуер за автономни автомобили Nauto, видеоаналитичната компания Drishti и компанията за въздушна мобилност Joby Aviation

Toyota, най-големият автомобилен производител в света по продажби на превозни средства, и много автомобилни компании като Volkswagen AG насочват пари в стартиращи компании, за да им помогнат да постигнат предимство в изкуствения интелект, тъй като инвеститорският интерес преминава към самоуправляващите се автомобили.

Например Toyota, която има десетки фабрики по целия свят, иска да може бързо да споделя уроците, научени в един завод, в други заводи, така че ефективността да бъде максимална, каза Джим Адлер, управляващ директор на фонда, цитиран от Reuters.

„Ако погледнете например облачните изчисления и облачната роботика и обучението на флота, когато един робот научи нещо, останалите роботи автоматично го научават“, каза той. „Намирайки се между външния и вътрешния свят на Toyota, ние сме този вид полупропусклива мембрана, която внася външно влияние в компанията.“

Тази година производителят на автомобили стартира Woven Capital, фонд за рисков капитал на стойност 800 млн. долара, за да инвестира в етап на растеж в компании, включително тези в портфолиото на Toyota AI Ventures.

Коментари: 0