Ford и Volkswagen ще разработват заедно автомобили

Двата автомобилни гиганта обявиха съюз, но няма да разменят дялове

Ford и Volkswagen ще разработват заедно автомобили
Двама от най-големите производители на автомобили в света се опитват да обединят усилията си.

Ford и Volkswagen обявиха, че ще създадат "стратегически съюз", за да работят съвместно върху потенциални проекти, включително разработването на редица автомобили.

Потенциалното партньорство има за цел да "укрепи конкурентоспособността на всяка от двете компании, така че да обслужва по-добре клиентите си в световен мащаб", посочват компаниите в съвместно изявление.

"Пазарите и търсенето на клиентите се променят с невероятна скорост", казва Томас Седран, ръководител по стратегията във Volkswagen, коятопритежава марки като Audi, Porsche и Lamborghini. "За да се адаптираме към предизвикателната среда, от първостепенно значение е да спечелим гъвкавост чрез съюзи."

Двете компании няма да разменят дялове една в друга, като част от алианса, посочва съобщението им.

Съобщението идва в момент, когато Volkswagen е сериозно засегната от последиците от масивния скандал с емисии, станал популярен като "Дизелгейт". Германският производител на автомобили призна, че е манипулирал милиони дизелови двигатели, за да измами тестовете за вредни емисии, припомня CNN.

Изпълнителният директор на Audi Руперт Щадлер беше арестуван по-рано тази седмица като част от разследване на германските власти.

Ford междувременно насочва вниманието си към по-големите автомобили и обявява по-рано тази година, че ще спре продажбата на повечето модели седани в Северна Америка в полза на SUV, камиони и товарни автомобили.
Коментари: 0