Франция ще започне да облекчава мерките срещу COVID

Поетапното разхлабване на ограниченията ще се случи в три етапа, за да се избегне нова вълна

Франция ще започне да облекчава мерките срещу COVID

Снимка: Pixabay

1396 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Франция ще започне да облекчава мерките, които предприе по-рано за овладяване на коронавируса, пише Reutres. Поетапното разхлабване на ограниченията ще се случи в три етапа, за да се избегне нова вълна.

Във вторник президентът Еманюел Макрон ще говори пред нацията, за да я информира за текущата ситуацията с вируса и за бъдещите действия на страната, която е под национална блокада от 30 октомври.

„Макрон ще представи перспективите на страната ни за следващите няколко седмици – като фокусът ще бъде в това как да коригираме стратегията си в борбата с вируса. Наложената мярка за заключване ще бъде обсъдена и облекчена, тъй като здравната ситуация се подобрява“, заявява говорителят на правителството Габриел Атал.

Ще има три стъпки за облекчаване (отваряне на търговски обекти) с оглед на здравната ситуация и рисковете, свързани с някои бизнеси: първа стъпка - около 1 декември, след това преди празниците в края на годината и после от януари 2021 г.“, добави Атал.

Макрон заяви, че второто национално заключване на Франция, започнало на 30 октомври, ще продължи поне четири седмици, като включва затварянето на магазините, които не са от първа необходимост, ресторантите и баровете.

Но след последните данни показващи, че Франция е на път да възпрепятства нарастването на коронавирусните инфекции, търговският бранш натисна правителството да отслаби мерките за сезона на коледните пазарувания, когато много търговци правят по-голямата част от годишния си оборот.

„Бяхме се ангажирали да позволим на бизнесите да отворят отново около 1 декември, ако здравната ситуация се подобри, което изглежда е така“, споделя Атал. Той добави, че баровете и ресторантите "ще продължат да имат ограничения".

В четвъртък здравният министър Оливие Веран заяви, че Франция ще спечели битката с коронавируса, но това е борба, която ще отнеме време.

 

Подкрепи Economic.bg