Франция догонва растежа на еврозоната през 2017 г.

Единственият риск пред френската икономика са президентските избори

Франция догонва растежа на еврозоната през 2017 г.

След години на изоставане от икономиката в еврозоната като цяло, Франция е на път да навакса през настоящата година, но само ако няма съществени политически трусове, свързани с предстоящите президентски избори в страната, заяви френският национален статистически институт Insee.

Insee очаква френският растеж да достигне 1.1% към средата на годината, достигайки по този начин нивото на икономическа експанзия за цялата изминала година, което би дало възможност на Франция да се доближи в края на 2017 г. до прогнозираното темпо на растеж на еврозоната от около 1.8 на сто.

„След 3 години на по-бавен растеж от този в еврозоната, Франция трябва да възвърне своя ритъм по отношение на съседите си“, смята Insee.

Според новите прогнози на Insee, БВП на Франция вероятно ще нарасне с 0.3% и с 0.5% през първите 2 тримесечия на 2017 г. в сравнение с очакваните темпове на растеж в цялата еврозона съответно с 0.4% и с 0.5%.

„Има ясно подобрение на перспективите пред френските компании“, а бизнес инвестициите трябва да останат силни, подпомогнати от правителствените стимули, докато потребителското търсене, инвестициите в жилищния сектор и по-силната световната търговия също следва да допринесат за по-добрия растеж на втората по сила икономика в еврозоната.

Голямата въпросителна обаче е свързана с политиката. Докато популистката „Партия на свободата на антиевропейския лидер Герт Вилдерс не отбеляза съществен напредък в холандските парламентарни избори в сряда, подобен тест за антиевропейските настоения предстои на президентските избори във Франция в края на април и началото на май и на германските национални парламентарни избори през септември.

Нивата на политическа несигурност остават високи в Европа и подлагат на риск доверието на инвеститорите, отбеляза френската статистика.

В същото време Insee посочи, че докато инфлацията във Франция се очаква да достигне 1.3% през настоящата година, основната инфлация (без цените на храни и енергия) ще остане под 1% през първата половина на годината, повишавайки се с 0.5% през първото и с 0.7% през второто тримесечие.

Коментари: 0