Френски инвеститор се готви да строи завод в Русе

До 1 юли ще е готов електронният регистър на асансьорите в България, твърди Даниела Везиева

Френски инвеститор се готви да строи завод в Русе

Снимка: Стоян Йотов

Крупен френски инвеститор в областта на автомобилостроенето има интерес към Русе, където смята да разкрие свое производство. Това заяви в дунавския град зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Според нея се очаква инвеститорът да дойде на оглед в Русе още през следващия месец. „Надявам се, че идвайки на разговори, инвеститорите ще намерят пълен отклик тук от всички институции“, допълни Везиева.

Тя коментира още, че в момента тенденцията на автомобилостроенето е не да се изнася цялото производство, а части от него. В момента в Индустриалния парк на Русе вече работят няколко фирми, произвеждащи части за автомобили.

Първа бе френската „Монтюпе”, преди 2 години тук стъпи и германската „Витте Аутомотиве”. По думите на Везиева градът е проучван от още няколко компании. Едната е американска и се занимава с биопроизводство, а другата е германска и е свързана със самолетостроенето.

„Русе е много привлекателно място като логистика. Ако вече имаме визия какво искаме да се случва с летището край града, това би подпомогнало изключително много процеса на инвестиране“, заяви Везиева.

Тя призна, че се радва на факта, че инвеститорите вече гледат все повече към Северна България, защото досега погледът им е бил насочен изцяло на юг.

Електронният регистър на асансьорите към момента запълнен на 70%, каза още зам.-министърът. „На 1 юли тази година се надявам да имаме целия вариант на регистъра и да можем в реално време да следим техническото състояние на всеки един от асансьорите“, обясни тя.

Коментари: 0