5G си пробива път към по-масовите и евтини телефони

Qualcomm обяви, че въвежда технологията в смартфони от по-нисък ценови клас

5G си пробива път към по-масовите и евтини телефони

Снимка: Unsplash

1284 ~ 1 мин. четене
Qualcomm заяви, че въвежда 5G технология в чипове за смартфони от по-нисък ценови клас. Става дума за устройства, които се продават на цени от около 300 долара за крайния клиент и които се очаква да влязат в търговската мрежа още през втората половина на тази година. 

Базираният в Сан Диего Qualcomm е най-големият доставчик на процесори за смартфони и модемни чипове, които свързват телефоните към безжичните мобилни мрежи. Чиповете на компанията, съдържащи пето поколение телекомуникационни технологии, в момента има например в устройства на Samsung от серията Galaxy, които се водят премиум, са значително по-скъпи за възможностите на масовия потребител. 

Сега Qualcomm търси начин как да внедри технологията си и в по-евтини устройства. Новият чип, наречен Snapdragon 690, ще бъде внедрен в устройства, които се очаква да се продават на дребно на цени между 300 и 500 долара, заяви Qualcomm. 

Производителите на телефони като HMD Global – собственикът на марката телефони Nokia, както и LG Electronics и Motorola Group например планират да използват чиповете, по думите на Qualcomm.

Внедряването на 5G чипове в устройства от средния и нисък ценови клас, които представляват най-голямата част от пазара, ще помогне значително за разгръщането на петото поколение мрежи и технологии. 

Подкрепи Economic.bg