Гърция вдига цените от 1 юни

Правителството смята да събере допълнително €2 млрд.

Гърция вдига цените от 1 юни
220 ~ 1 мин. четене

Ново увеличение на данъците в Гърция се очаква от 1 юни. В гръцката преса се съобщава за "цунами" от поскъпване на редица стоки и услуги, предаде bTV.

Очаква се значително увеличение на горивата - с 6%, цигарите и алкохола - с 10%. Една кутия цигари ще струва около 4 евро, а бензинът вече гони 1,40 евро. Поскъпването ще засегне туристите, решили да пътуват до по-далечни дестинации, защото останалите зареждат още у нас.

Инфлацията няма да подмине и туристическите услуги, но само по скъпите острови като Родос и Кос, където ДДС е бил 6%, а сега скача на 13%. В по-близките курорти търговците твърдят, че цените ще се запазят такива, каквито са - както у нас, само че в евро. Въпреки по-високите данъци, те не възнамеряват да гонят туристите си. 

Увеличават се и цените на луксозните стоки, шампоани, перилни препарати. Цените на хранителните продукти си остават на сегашното ниво. 

Кафето в търговската мрежа също ще поскъпне, но не и това на плажа. И тази година туристите ще имат възможност да си купят традиционното за Гърция фрапе и срещу 3 евро да плажуват цял ден.

За момента търговците не очакват поскъпване на най-купуваните гръцки стоки, като зехтин, маслини и традиционни гръцки сирена.

Подкрепи Economic.bg