„Газпром“ очаква ниски цени на природния газ и през 2021 г.

Като причина се посочва увеличаване на доставките на LNG от САЩ

„Газпром“ очаква ниски цени на природния газ и през 2021 г.

Снимка: Pixabay

940 ~ 1 мин. четене

„Газпром“ прави предпазливи прогнози за 2021 г. и все още очаква свръхпредлагане на европейския пазар, главно поради увеличаване на доставките на LNG от САЩ. Това означава, че цените на газа в Европа ще останат ниски.

„Газпромекспорт“ прогнозира свръхпредлагане на газ на европейския пазар през 2021 г., заяви ръководителят на компанията Елена Бурмистрова на онлайн конференция днес.

„Бих искала да предупредя всеки, който е прекалено оптимистичен относно възстановяването на пазара. Повечето предизвикателства и заплахи все още съществуват. Един от тях е общото свръхпредлагане на пазара, което най-вероятно ще видим през 2021 година. Също така не може да се очаква намаляване на доставките на LNG за Европа“, каза тя.

Заради доставките на LNG по време на първата вълна на коронавирус, според Бурмистрова цените на европейския пазар са станали нерентабилни за всички производители на газ. В същото време мениджърът посочи не само американския LNG, въпреки че значителен дял от доставките за Европа също идва от Катар и Русия.

„Тези доставки (от САЩ), особено през първото тримесечие, се превърнаха във фактор на нестабилност за целия пазар“, казва Елена Бурмистрова, посочвайки и фактора за топлите зими.

Подкрепи Economic.bg