\"Газпром\" официално прекратява проекта \"Южен поток\"

Компанията \"South Stream Transport B.V.\" освобождава „Газпром“ от изпълнението на всички задължения по договора

\
236 ~ 1 мин. четене

 Публичното акционерно дружество "Газпром" съобщи за разтрогване на договора по проекта за газопровода "Южен поток". Съветът на директорите на "Газпром" е одобрил сключването на споразумение между „Газпром“ и компанията "South Stream Transport B.V." за прекратяване на действието на договора.

Компанията "South Stream Transport B.V." се е съгласила да освободи „Газпром“ от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство по отношенията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2-ри октомври 2013-та година и да разтрогне договора за поръчителство, става ясно от официалното съобщение на компанията.

За възможно възстановяване на работата по проекта "Южен поток" съобщи преди дни българският вестник "Стандарт". Според изданието подобен сигнал от Русия е получил българският премиер Бойко Борисов. Тогава министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак заяви, че проектът за строителството на газопровода "Южен поток" е спрян и преговори по него не се водят, пише БНР.

На 1-ви декември 2014-а година руският президент Владимир Путин съобщи, че при сегашните обстоятелства Русия няма да реализира проекта. От своя страна, директорът на "Газпром" Алексей Милер отбеляза, че проектът "Южен поток" вече не е актуален.

Подкрепи Economic.bg