„Газпром“ възобнови полагането на втората тръба на „Турски поток“

Все още не е ясно дали тя ще продължи към България или към Гърция

„Газпром“ възобнови полагането на втората тръба на „Турски поток“

Най-големият в света строителен кораб Pioneering Spirit възобнови работата си по поставянето на втората тръба от морската част на газопровода „Турски поток“, съобщиха от компанията.

„След като влезе в Черно море на 20 юни корбаът Pioneering Spirit завърши подготвителните работи, включително проверката на оборудването за тръбополагането“, пише в съобщението.

„Газпром“ започва полагането на втората тръба, която е предназначена да доставя газ за Европа, още през лятото на 2017, но след това го преустанови, тъй като бъдещето на тази част от „Турски поток“ все още не беше ясно.

Полагането на първата тръба на газопровода завърши през април тази година. Към настоящия момент са поставени 1161 км тръби, което представлява 62% от от общата дължина на тръбопровода.

По-рано заместник-председателят на руския газов холдинг Виталий Маркелов заяви, че „Газпром“ води преговори за втората част на „Турски поток“. Заместник-председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Александър Медведев добави, че компанията в най-скоро време окончателно ще определи трасето на втората тръба на газопровода за доставка на руски газ за Южна и Югоизточна Европа. Според него сега се обсъждат две основни възможности в съответствие с процедурите в Европейския съюз и Европейската комисия – едната е да мине през България, а другата да продължи към Гърция.

Коментари: 0