Гегов: „Булгартрансгаз” изпълнява нарежданията на КЕВР

Тестов период преди въвеждането на новия входно-изходен тарифен модел е възможно да има единствено, ако КЕВР разпореди

Гегов: „Булгартрансгаз” изпълнява нарежданията на КЕВР
Автор: Александра Сотирова

Всички нормативни актове, по които „Булгартрансгаз” работи идват от Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тя одобрява разчетите и тя допусна новата тарифна система, която определя цените за достъп и пренос на газ. Това заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов пред Economic.bg.

По думите му България е длъжна да спазва европейските правила и ако не го направи ни грози наказателна процедура от Европа. "Евентуалните санкции ще зависят от това как се финализира наказателната процедура, но ние не искаме да допуснем тя въобще да започне", добави Гегов.

Според него промяната в модела на изчисляване е трябвало да се случи преди пет години и институциите в България са положили всички усилия да синхронизират входно-изходния модел с европейския. "Включително Румъния го е въвела преди три години", добавя директорът на „Булгартрансгаз”. Той коментира още, че не може да каже дали държавата ще отстъпи за промяната на входно-изходната тарифа.

Въпреки че работодатели и индустриални енергийни консуматори казват, че това не е подходящ модел за нашата страна, Гегов смята, че той е одобрен от КЕВР, който на практика е законодателният орган и „Булгартрансгаз” е длъжна да изпълнява това, което ѝ се налага.

Цената за пренос е различна в зависимост от продукта, който се купува- годишен, тримесечен, месечен. Годишният продукт, който КЕВР е одобрила е по-евтин от стойността на същата услуга за „Газпром”, но енергийните консуматори твърдят, че не е така. Поскъпването на крайната цена за потребителите на 1000 куб. метра ще е между 0.4% до 2%.

По думите му исканият тестов период е възможно да има единствено, ако КЕВР разпореди.

Коментари: 0