Гейтс инвестира $15 млн. в разработка на секретни радари

В основата на компанията Echodyne са метаматериали, които могат да манипулират електромагнитното излъчване

Гейтс инвестира $15 млн. в разработка на секретни радари

Най-богатият човек на света и основател на корпорацията Microsoft Бил Гейтс инвестира 15 милиона американски долара в компанията Echodyne, която разработва нова секретна радарна технология, базирана на изкуствени метаматериали.

Подробностите за разработената от Echodyne технология се пазят в най-строга тайна. Известно е само, че в основата на системата са метаматериали, които могат да манипулират електромагнитното излъчване. Предполага се, че тази разработка ще доведе до истинска революция на пазара на традиционните радарни технологии, пише kaldata.bg.

Освен Гейтс, в инвестиционния пакет участва и компанията Madrona Venture Group. Това е компания за рисков капитал, която нееднократно е давала финансови средства за развитие на перспективни проекти.

Генералният директор на Echodyne благодари на Бил Гейтс и каза пред пресата, че новата технология ще бъде разрушителна за сегашните традиционни радари, но от друга страна ще даде възможност за създаване на цели категории нови радари, за каквито досега никой не си е и помислял.

Бил Гейтс инвестира и в други подобни иновационни проекти, като например в създаването на алтернативния ядрен реактор TerraPower, в разработването на алтернативни технологии за информационна сигурност, в компанията Kymeta, която създава широколентова сателитна антена от нов тип и други.
Коментари: 0