Георги Данов: Сега сме в процес на бърз растеж

В „Лийнплъм” работя с млад и умен екип, който винаги е готов да ме предизвика

Георги Данов: Сега сме в процес на бърз растеж
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Георги Данов е ръководител на „Лийнплъм” за България. Бил е VP of Engineering в Jumio, ръководител на Austria Delivery Unit в EPAM Systems, технически директор и ръководител на екип в bwin.party digital entertainment, ръководител на екип в SAP. Опитен инженер и лидер, който е бил в разнообразни бизнеси в различни роли. Програмирането го привлича твърде рано и още в гимназията заедно със свой съученик правят продукт, който успешно продават. Поема по мениджърската писта, защото е убеден, че големите неща се правят в екип. Половината от професионалния си опит натрупва в Западна Европа в мултинационални екипи.

 Г-н Данов, възможността да работите за глобална компания като Leanplum, основана от Момчил Кюркчиев  и Андрю Фърст в Сан Франциско ли стана притегателна сила за завръщането ви в България? 

Винаги съм пазил идеята да натрупам опит и да се върна в България. Възможността да работя за „Лийнплъм” в София е невероятна и трудно се отказва. До голяма степен локацията е щастливо стечение на обстоятелствата, бих приел тази оферта дори ако офисът беше другаде в Европа. Иска ми се да виждаме още много такива предложения на световно ниво в България.

Повече от година сте ръководител на „Лийнплъм”  за България? Чувствате ли се в точното време на точното място?

Да, обявата за работа беше като за човек с моя опит и фактът, че съм българин с кариера в чужбина, изигра важна роля. Изпълнявал съм сходни задачи, решавал съм подобни проблеми и сега имам шанса да го направя отново в много по-обещаваща среда.

Кое е най-голямото предизвикателство сега пред екипа в София?

Постоянните промени са част от работата в стартъп и никога не сме в застой. В момента създаваме по-лесна за използване версия на интерфейса ни и инвестираме в подобрение на инфраструктурата ни, за да сме в крак с нуждите на клиентите, които също като нас растат бурно. Полагаме основите за организацията, която очакваме да сме след 2 години, и това е голяма отговорност за всички нас.

Кой момент от развитието на „Лийнплъм” си струва да бъде откроен?

Това лято ръководният екип се събра, за да обсъдим откровено какво трябва да подобрим в организацията. После запретнахме ръкави и започнахме да се готвим за следващата фаза от развитието на компанията. В цялата си кариера един мениджър няма много възможности да участва в такъв мащабен проект. Процесът продължава и аз научавам много ценни уроци.

Колко голям е екипът, лесно или трудно намирате необходимите хора?

Екипът в София е от 20 човека с амбицията да се удвои през 2018 г. Хората с правилния опит се намират много трудно, в София са малко продуктовите компании, които да са изградили кадри, имащи работна култура, сходна с нашата. Иска ми се ние да станем една от тези компании, които на българския IТ пазар дългосрочно развиват ценни качества.

Финансирането е важен въпрос - как на този етап го осигурявате? Кое е ключово в привличането на инвестиции?

Благодарение на силното ни бизнес представяне набирането на рисков капитал е относително лесно. При всеки рунд сме в комфортната позиция да избираме между няколко добри оферти от престижни VC фондове. Ключовото е растящ бизнес с голям потенциал и силен екип. Ние сме убедителни и в двете.

Динамиката в сферата на технологиите е голяма. Кои опасности не бива да се подценяват? 

Вече 20 години съм в IТ сферата и основите на това как се прави добър бизнес и добър продукт не са се променили радикално. Ние работим в област, ориентирана към комуникация с хора. Въпреки новите канали, по които хората се свързват, нещата, които вълнуват един човек, не са се променили из основи. Технологичните иновации са по-скоро възможност да предложим по-ефективни начини за ангажирането на потребителите на нашите клиенти, отколкото заплаха.

Вие сте човек със завидна кариера в България и в чужбина. Какво е най-важно за вас, когато избирате какво и къде да работите?

Важни са хората, с които общувам всеки ден и на които разчитам. Без правилните колеги и без точния бизнес лидер, човек не може да се развива. Работя с млад и умен екип, който винаги е готов да ме предизвика. Имам шанса да работя и в близко сътрудничество с Момчил и нашия ръководен екип. Имам роля с много предизвикателства и отговорности, какво по-добро от това. Идвам в България с настройката и опита от Западна Европа и ми се иска да бяхме по-големи оптимисти. Имаме невероятно талантливи и успели българи, но прекалено често усещам черногледство и безпомощност, което все още не мога да разбера.

Какви са силните и слабите страни в този момент да се развива глобално ориентиран бизнес, базиран в България?

Нямаме български клиенти и основните ни центрове за развитие на бизнеса са извън България. Офисът тук има за задача да развива продуктите. Силна страна е наличието на много добри кадри - включително с опит извън България. Слабост е, че повечето работодатели са ориентирани към предоставяне на услуги и прекалено малко хора имат опит в развитието на собствен продукт. Стараем се да подкрепяме местните стартъпи и се надяваме с времето да виждаме повече успешни продуктови фирми в страната.

Коментари: 0