ГЕРБ обмисля да намали броя на областите

До края на годината ще бъде внесен законопроект, като причината са новите изисквания за целево финансиране от ЕС след 2020 г.

ГЕРБ обмисля да намали броя на областите
8076 ~ 1 мин. четене
Управляващите от ГЕРБ обсъждат идея за намаляване на областните центрове в страната, пише в. "Сега", като цитира депутати от партията, без да назовава имена. Те съобщили, че се работи върху ново райониране и до края на годината ще бъде внесен законопроект за окрупняване на областите. 

Такава административна реформа бе обсъждана на правителствено ниво и при предишното управление на ГЕРБ. Редуцирането на областите се налага заради новите условия за целево финансиране от европейските фондове от 2020 г. нататък и трябва да бъде извършено от настоящия парламент, ако смята да си изпълни мандата.

Обсъждат се два варианта. Единият е намаляване на областите на 20 или 16. Вторият е запазването на настоящите, но с ограничени функции, основно контролни, а над тях да се утвърдят седем района на планиране, управлявани от губернатори. 

Стара идея е и намаляване на броя на общините, но народни представители от управляващото мнозинство заявиха, че в момента това не се обсъжда.
Подкрепи Economic.bg