ГЕРБ получи „принципна“ подкрепа от ВМРО за новата Конституция

Експерти „поправят“ грешките на ГЕРБ в проекта за новия основен закон

ГЕРБ получи „принципна“ подкрепа от ВМРО за новата Конституция

Снимка: Красимир Свраков

ГЕРБ постигнаха първото си споразумение по време на разговорите с парламентарните групи за свикване на Велико Народно събрание и промяна на Конституцията. „Към момента мога да кажа, че получихме принципно съгласие от ВМРО за свикване на Велико Народно събрание и изработване на нова Конституция“. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на съвместен брифинг със зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов. 

Днес е първият ден, в който ГЕРБ започна консултации с партиите в парламента за свикване на Велико народно събрание и за нова Конституция. Първите преговори бяха с коалиционния им партньор ВМРО, които също имат свои идеи за промени в основния закон. По-късно се очаква да разговарят и с НФСБ, както и с независимите депутати и "Воля".

Едно от основните изисквания на ВМРО, за да подкрепят ГЕРБ е вписването на преамбил в Конституцията, който в сегашния проект на ГЕРБ за нова Конституция липсва. Това е и единственото предложение на ВМРО, за което е постигнато категорично съгласие, стана ясно по време на брифинга.

„Преамбилът в Конституцията не трябва да отпадне. И затова се договорихме с ГЕРБ. Тряба да се очертаят основните принципи, по които функционира държавата и да се гарантира нейното национално единство“, каза Веселинов.

По повод останалите предложения на ВМРО за връщане на казармата, гласуването да стане задължително, както и обвързано с образованието– все още не е постигнато съгласие.

От думите на Даниела Дариткова стана ясно, че първоначалният текст на Конституцията, който беше внесен в Народното събрание от ГЕРБ, и стана обект на множество критики заради допуснатите грешки, се редактира. „Проектът, който бяхме депозирали първоначално в Народното събрание, в момента търси правно-техническа корекция. Екип изглажда правно-технически проблеми“, обясни Дариткова.

На ГЕРБ са им необходими 120 подписа за внасяне на проекта за нова Конституция. За свикване на Велико Народно събраните пък, което да приеме текстовете на новата Конституция, ca нeoбxoдими пoдпиcитe нa нaй-мaлĸo 2/3 oт вcичĸи народни пpeдcтaвитeли, т.e 160 нapoдни пpeдcтaвитeли. Cлeд ĸaтo тoвa peшeниe бъдe пpиeтo, пpeзидeнтът имa cpoĸ oт тpи мeceцa, зa дa нacpoчи избopи. Cлeд тяx Народното събрание, взело решение за свикването на ВНС, се разпуска. 

Междувременно стана ясно, че и НФСБ, е подкрепил предложението за свикване на Велико Народно събрание и промяна на Конституцията. „Радвам се, че бяха изключително конструктивни разговорите. "Колегите заявиха, че имат волята да подкрепят нашето предложение за събиране на 120 подписа за стартиране на процедура за Велико Народно събрание и нова Конституция", обяви  председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

С тези две срещи приключват днешните разговори на ГЕРБ, тъй като на независимите депутати им е необходимо повече време, за да се запознаят с текстовете на проекта за нова Конституция на ГЕРБ, преди да дадат своето окончателно становище. Това обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова на брифинг пред журналисти.

Коментари: 0