ГЕРБ иска да премахне Великото Народно събрание

Управляващата партия е готова с изцяло нов основен закон, като в него присъстват вече обявените от премиера промени

ГЕРБ иска да премахне Великото Народно събрание

Снимка: ГЕРБ

ГЕРБ депозира в деловодството на Народното събрание изцяло нов проект на Конституция, като това се случва само няколко дни, след като министър-председателят Бойко Борисов обяви идеята си за нов основен закон. От документа, внесен в деловодството на НС и публикуван на сайта на управляващата партия, се вижда, че не всички предложения, обявени от премиера в петък, са вписани в документа, както и че са внесени и нови.

Най-главното от тях е, че отпада институтът на Великото Народно събрание и обикновеното Народно събрание ще може да променя всички разпоредби в Конституцията. Предложението на Борисов преди дни включваше при ВНС броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280, а сега става ясно, че ГЕРБ иска премахването му. 

Документът е внесен от председателя на ГЕРБ Даниела Дариткова и е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи.

С това ГЕРБ кани на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание.

Покани за официалните консултации ще бъдат изпратени до всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание в началото на следващата седмица.

Основното предложение е за промяна в броя на депутатите в Народното събрание от 240 на 120, изслушването на главния прокурор от парламента на всеки шест месеца.

В новата Конституция органът на Висшия съдебен съвет ще бъде разделен на две – Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Съдебният съвет на съдиите ще е от 15 членове, а на прокурорите от 11 членове.  Вторият ще избира главния прокур на страната и отпада изискването той да е одобрен от президента на България. 

Намалява се и мандатът на главния прокурор от седем на пет години. Той се назначава и освобождава от Съдебния съвет на прокурорите и има право само на един мандат. Cpeд пpeдлoжeниятa e нaмaлявaнe нa мaндaтa нa пpeдceдaтeля нa Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд и нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд нa пeт гoдини, ceгa тoй също e ceдeм гoдини.

Вписано е и предложението за oгpaничaвaнe пpaвoмoщиятa нa миниcтъpa нa пpaвocъдиeтo caмo дo тoвa дa пpeдлaгa пpoeĸти нa бюджeти нa cъoтвeтнитe opгaни и дa yпpaвлявa нeдвижимитe имoти нa cъдeбнaтa влacт.

Във внесения документ не е предвидена промяната да се въвeдe инcтитyтът нa индивидyaлнaтa ĸoнcтитyциoннa жaлбa – идeя, ĸoятo ce пoяви в ĸpaя нa 2019 г. ĸaтo пpeдлoжeниe oт пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв. 

Припомняме, че за свикването на Велико Народно събрание са нужни 160 депутати. ГЕРБ и "Патриотите", които са част от управляващата коалиция, разполагат със 116 народни представители. Те биха могли да привлекат депутатите на "Воля", които са 12 човека. Независимите, голяма част от които са депутатите от "Атака", които напуснаха малката коалиция, са още 9 човека. Общият брой, при постигане на разбирателство между посочените групи, става 137 народни представители.

Вариант остават БСП и ДПС, които обаче се обявиха за оставката на това правителство. Социалистите обявиха, че няма да подкрепят исканата промяна на конституцията, от Движението за права и свободи още нямат официална позиция.

Много експерти вече обявиха, че за исканите от ГЕРБ промени, с изключение на намаляването на депутатите от 240 на 120 души, не е нужно свикване на Велико Народно събрание и това се прави, само за да се задържи кабинетът на власт още малко и да се избегне сформирането на служебно правителство.

Коментари: 0