Интересът към покупката на жилище с цел инвестиция почти изчезва

Луксозните имоти не усетиха, че има криза, показва доклад на консултантската компания Colliers

Интересът към покупката на жилище с цел инвестиция почти изчезва

Снимка: Unsplash

4652 ~ 1 мин. четене

Съществен спад на сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел, отчиат от консултантската компания Colliers за първата половина на 2020 г. По време на коронакризата подобни сделки представляват само 15% от всички, за разлика от същия период на 2019 г., когато делът им е около 40%.

Увеличава се предлагането на вече готови имоти с 4% в сравнение с година по-рано. С точно толкова се намалява и предлагането на имотите, които все още са на етап строеж.

Цените на имотите във високия и средния сегмент остават стабилни през първата половина на 2020 г. въпреки коронавируса и последвалата икономическа криза. Средните стойности на имотите в София от тези сегмент с включен ДДС и паркомясто са между 145 000 – 250 000 евро за апартаменти и 250 000 – 450 000 евро за къщи.

При наемите също липсва промяна. Те се задържат между 950 – 1 600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2 000 евро при къщите. Това е друга част от изводите в доклада на консултантската компания.

Очакванията на експертите са през предстоящите месеци са предлагането да се свие. „Налице е вероятност част от продавачите да задържат продажбата на имотите си, докато отмине здравната криза. Възможно е някои от проектите с планиран старт на строителството през 2020 г. да го отложат за следващата година. Част от предприемачите ще бъдат склонни на по-голяма гъвкавост по отношение на схемите на плащане и размерът на ценова отстъпка“, се казва още в доклада на консултантската компания.

Подкрепи Economic.bg