ГЕРБ успокои, че Данаил Кирилов няма да оглавява ЦИК

Името на уволнения министър на правосъдието се появи в няколко сайта като вариант за нов председател на изборната комисия

ГЕРБ успокои, че Данаил Кирилов няма да оглавява ЦИК

Снимка: Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Уволненият правосъден министър Данаил Кирилов няма да става председател на ЦИК. Това са казали пред „24 часа“ от централата на партията, като по този начин се опитват да пресекат появилите се спекулациите в тази посока. В момента се търси кой да поеме изборната комисия, тъй като предишният председател Стефка Стоева подаде оставка, несъгласна с решението на правителството да прехвърли отговорността за машините за гласуване на ЦИК.

През юли от ГЕРБ внесоха спешни изменения в Изборния кодекс, с които отговорността за придобиване на машините за гласуване ще се носи от ЦИК, а не от Министерския съвет. Според Стоева комисията е поставена да работи „в условията на неясно и нестабилно законодателство”.

Не считам, че придобиването на машините трябва да се стоварва върху ЦИК. Целта е вероятно Комисията да се използва като необходимия грешник на предстоящите избори. Това е истината и обществото трябва да знае това. Не бива всичко да се стоварва на нас и след като не сме спрели да работим, да се говори, че ЦИК саботира изборите. Придобиването, съхраняването и цялостната логистика трябва да са дело на държавата. Това е държавна работа.  Машините ще се закупят или ще се наемат? И на каква цена? Да стане ясно предварително на цялото общество – колко ще струват машините. Не е ясен броят на машините. Не е ясно ще има ли гласуване с хартия“, обясни Стоева.

 Според вицепремиера Томислав Дончев обаче машините трябва да са ангажимент на ЦИК. „Осигуряването на машините от МС би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес. ЦИК е органът, избран от НС, в който са представени всички партии и който има отговорността да организира изборите. Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт, без правителството да се меси в изборния процес”, смята Дончев.

Коментари: 0