Герджиков: Засега няма да излъчваме еврокомисар

Кандидатурата ни за Брюксел зависи от обстоятелствата

Герджиков: Засега няма да излъчваме еврокомисар
348 ~ 1 мин. четене

Засега няма да се излъчва еврокомисар, но в един следващ момент може да се излъчи, заяви служебният министър-председател Огнян Герджиков.

Така той отговори на журналистически въпрос дали има консенсус между него и президента дали редовно, или служебно правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар, предаде БТА.

На уточняващ въпрос в какъв следващ момент може да се излъчи еврокомисар, Герджиков отговори лаконично, че това зависи от обстоятелствата.

В понеделник в телевизионно интервю служебният премиер анонсира, че заедно с президента Радев обсъждат кандидати за български еврокомисар.

„Днес, например, ще обсъждаме българския еврокомисар и дали да направим опит да излъчим кандидатура. В този случай всяко решение е грешно, тъй като това, от една страна, е партийно назначение и не би трябвало служебно правителство да вземе такова решение. От друга страна, от няколко месеца нямаме еврокомисар. Това на ЕК не й пречи, но на нас – да. По-склонен съм да направим такъв опит, но не съм категоричен.

Бившият премиер Бойко Борисов пък коментира, че неговото правителство не е номинирало такъв, защото е смятал, че когато президентът встъпи в длъжност, трябва да си назначи шефа на отбраната и комисар.

„Това е тяхно право, ако се колебаят и нямат подходящ човек, това е друга тема“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Неотдавна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова Радев, който беше в Брюксел, новият български еврокомисар отново да е жена.

Подкрепи Economic.bg