Германия има план да избегне санкциите на САЩ срещу „Северен поток-2“

В страната ще се създаде специален фонд, който да подпомага завършването на проекта

Германия има план да избегне санкциите на САЩ срещу „Северен поток-2“

Снимка: Nord Stream 2

Германската провинция Мекленбург-Предна Померания има план за улесняване на завършването на руския газопровод „Северен поток-2“ на фона на опитите на САЩ да „потопи“ газовия проект за 11 млрд. долара в Балтийско море. Местният парламент подкрепи с мнозинство инициативата на регионалното правителство за създаване на екологичен фонд "Климат и защита на околната среда". Една от целите му ще бъде „да допринесе за продължаването на строителството на газопровода.

„Фондът ще допринесе за постигането на климатичните цели на Германия, както и, в рамките на временни експлоатационни дейности, ще подкрепи завършването на газопровода „Северен поток 2“, за да осигури надеждни доставки на природен газ“, заяви операторът на строителния проект Nord Stream 2 AG.

Според вестник Bild фондът ще създаде търговско предприятие, което да завърши тръбопровода. Смята се, че фондът може да помогне на компаниите, участващи в „Северен поток 2“, да придобият и съхраняват оборудване и материали, необходими за изграждането на газопровода. По този начин може да предпазят фирмите от наказателни мерки, заплашени от Вашингтон, тъй като те няма да бъдат пряко свързани с енергийния проект.

Така германските компании няма да нарушат режима на санкциите на САЩ, тъй като те ще започнат да взаимодействат при завършването на строителството не директно, а чрез фонда. Правителството, на чиято територия се намира крайната точка на газопровода, ще внесе 200 000 евро в уставния капитал на фонда, поради което за създаването на фонда е необходимо съгласието на регионалния парламент.

Вашингтон отдавна се опитва да спря газовия проект, като същевременно се стреми да увеличи вноса на собствен втечнен природен газ (LNG) в Европа. След последното разширяване на наказателните мерки срещу проекта, норвежки изпълнител, отговарящ за процедурите за проверка, се отказа от работата си. Независимо от това строителството на тръбопровода продължава, като все още трябва да бъдат положени около 150 километра.

Коментари: 0