Тръмп най-накрая призна поражението си

Той осъди привържениците си, проявили насилие в Капитолия

Тръмп най-накрая призна поражението си

Снимка: БТА

Доналд Тръмп най-накрая призна победата на Джо Байдън – макар и без да го назовава по име, но посочвайки, че управлението ще бъде предадено на нова администрация на 20 януари. Той осъди и действията на своите привърженици, които в сряда щурмуваха Капитолия.

Щурмът на Капитолия

Думите на Тръмп идват, след като по-рано той многократно бе казвал, че никога няма да признае избора на Байдън. Според него победата на демократа е резултат на измама. Именно продължителните му коментари по този въпрос изиграха подбуждаща роля за разразилия се бунт в американския парламент. Действията на все още действащия държавен глава бяха определени като агитация, затова и опозицията настоя за преждевременното му отстраняване от длъжност.

Изправен пред алтернативата да сдаде поста по този начин и то в последните дни от мандата си, сега Тръмп вече звучи далеч по-меко. Той побърза да се разграничи и от протестиращите, след чието насилие се стигна и до смъртта на петима души. Държавният глава се обърна към тях с думите: „На онези, които са участвали в актовете на насилие и унищожение, вие не представлявате страната ни. А на тези, които са нарушили закона, вие ще платите.“

„Сега нравът трябва да се охлади и спокойствието да се възстанови. Трябва да продължим с бизнеса на Америка“, каза Тръмп в първото си обръщение към нацията след размириците във Вашингтон.

В триминутно видео той заяви още, че „нова администрация ще бъде открита на 20 януари“.

Моят фокус сега се насочва към осигуряването на плавен, подреден и безпроблемен преход на властта.“

Коментари: 0