Германия ще субсидира производството на батерии на Tesla

Правителството е защитило проекта пред Европейската комисия и така ще представи държавна подкрепа

Германия ще субсидира производството на батерии на Tesla

Снимка: Tesla Inc

Производителят на електрически превозни средства Tesla ще получи няколко милиарда евро публично финансиране от Германия за създаване на фабрика за акумулатори близо до Берлин, съобщи Business Insider, цитирайки свои източници. Субсидиите, част от подкрепата за 11 бизнеса, свързани с производството на батерии по така наречения Важен проект от общоевропейски интерес, ще бъдат изплащани от федералното правителство и от провинция Бранденбург.

Преди седмица германското министерство на икономиката даде зелена светлина на Tesla да започне предварителните действия по строителството на завода. В момента американската компания изгражда четвъртата си фабрика за електрически автомобили в Германия, където планира да прави електрически кросоувър Model Y. Фабриката може да се превърне в най-голямата в света.

Според германския новинарски сайт BZ Berlin плановете на Tesla, заедно с тези на няколко други производители на клетки, са представени от министерството пред Европейската комисия. Именно действията на министъра на икономиката Петер Алтмайер да включи проекта на Tesla в представянето в Брюксел, дава възможност на федералното правителство да субсидира с милиарди производството на компанията.

Коментари: 0