Германия иска оставката на Жан-Клод Юнкер

Позицията му спрямо Brexit и идеите за задълбочаване на интеграцията срещат съпротивата на страните членки

Германия иска оставката на Жан-Клод Юнкер

В Германия все повече се засилват настроенията за оставка на настоящия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава британският вестник Sunday Times, цитиран от EUObserver.

Германският канцлер Ангела Меркел е недоволна от начина, по който Юнкер действа, след като стана ясно, че Великобритания се готви да напусне ЕС, както и от плановете му да поеме контрола върху преговорите за Brexit.

„Натискът към Юнкер да подаде оставка ще се увеличава все повече. Меркел трябва да се справи с това през следващата година“, съобщава източник от германското правителство, пожелал анонимност.

„Юнкер отново действаше срещу общия интерес, а реакцията му спрямо британския референдум беше много вредна“, твърди източникът.

Напрежението отчасти се дължи на това кой ще има водеща роля в преговорите, когато Обединеното кралство официално обяви своето напускане, активирайки член 50 от Лисабонския договор. Държавите членки и ЕК се конкурират кой да поеме тази роля.

Юнкер се опита да постави своя първи съветник Мартин Селмайр като главен преговарящ, но беше надхитрен, след като Европейският съвет създаде специална работна група за Brexit, водена от белгийския дипломат Дидие Сювс.

Действията на евролидерите са вбесили Селмайр, а източник от ЕК заяви, че Европейският съвет е избързал да поеме водещата роля за сметка на Комисията.

Председателят на ЕК настоява за възможно най-бързо излизане на Великобритания на фона на твърденията, че забавянето ще удължи несигурността, докато Меркел и някои държави членки искат по-умерен подход.

Всичко това се случва на фона на дебата за бъдещето на ЕС и преразпределението на правомощия между Брюксел и страните членки.

Юнкер и председателят на ЕП Мартин Шулц настояват за задълбочаване на интеграцията в съюза. Някои обаче виждат в подобен ход опит за ограничаване на правомощията на националните държави, което би стимулирало евроскептицизма.

Германският финансов министър Шойбле, както и канцлерът Меркел виждат призива за „повече Европа“ като по-засилено сътрудничество двустранно между държавите членки, а не като предоставяне на по-голяма власт на Брюксел.

Подобно е мнението и на Словакия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, както и на останалите държави от Вишеградската четворка. Особено чувствителен е въпросът за мигрантите, който страните искат да решават самостоятелно, а не да бъде определян от Брюксел.  

Коментари: 0