Германия вдигна нивото на кибер заплаха

С наближаването на изборите хакерските атаки срещу правителствени институции са се превърнали в ежедневие в страната

Германия вдигна нивото на кибер заплаха
Германия повиши нивото на тревога срещу кибер атаки до „повишена готовност“, съобщава Welt am Sonntag. От правителствената пресслужба съобщават, че в последните дни сайтовете на държавните институции са под постоянна атака.

"Отчитаме всекидневни атаки срещу правителствената мрежа", коментира директорът на Федералната служба по информационна сигурност (BSI) Арне Шьонбом.

Службата е насрочила пресконференция за днес, която ще се проведе в рамките на CeBIT - най-голямото технологично изложение в страната. То бе открито в неделя от канцлера Ангела Меркел и японския премиер Шиндзо Абе.

Според германското издание BSI поддържа тесни контакти с организаторите на изборите в страната, политическите партии и властите във федералните провинции. Целта е да се обсъжда как те да се защитават срещу кибератаки и да се подготвят за отблъскването на предполагаеми нападения с наближаването на федералните избори на 24 септември.

В събота сп."Шпигел" публикува интервю с директора на германското разузнаване Бруно Кал, според когото е възможно Русия да се опита да повлияе на федералните избори през септември. "Най-малкото трябва да очакваме, че това ще се случи", казва той
Миналата година Бундестагът бе подложен на хакерски атаки, зад които разузнаването подозира, че стоят руските спецслужби.

Кал предупреждава и за растяща заплаха от Русия за Германия и Европа. "Руската заплаха се засилва. Русия удвои бойната си сила по западната си граница, което не може да бъде оценявано като отбранителна позиция срещу Запада", добавя той.
Коментари: 0