Германски градове спряха ваксинацията заради проблем с температурата

Засега забавянето е в Бавария, където е установено, че хладилниците не са поддържали необходимата ниска температура

Германски градове спряха ваксинацията заради проблем с температурата

Снимка: БТА

35613 ~ 2 мин. четене

Германската кампания за ваксинация срещу коронавирус се сблъска със закъснения в няколко града, след като медицинският персонал откри потенциални нередности при охлаждането на дозите, произведени от BioNTech и Pfizer, съобщава Reuters. Европейският съюз стартира масова ваксинация срещу COVID-19 днес с пенсионери и медици, които се наредиха на опашка, за да получат първите дози.

Ваксини срещу коронавирус

„При отчитането на температурните регистратори, затворени в хладните кутии, възникнаха съмнения относно спазването на изискванията за студената верига“, се казва в изявление на на градската управа в град Лихтенфелс, в северната част на провинция Бавария.

Ваксината на Pfizer, която използва нова т. нар. технология на иРНК, трябва да се съхранява при свръхниски температури от около -70 градуса по Целзий, за да остане ефективна преди да бъде изпратена до дистрибуторските центрове.

Компанията производител е проектирала специални транспортни контейнери, пълни със сух лед, за да предпази ваксината от разваляне по време на транзита. Дозите могат да се съхраняват във фризер с ултра ниска температура до шест месеца или пет дни при +2 до +8 градуса по Целзий, поддържана от всеки хладилник в болниците.

Освен Лихтенфелс, севернобаварските градове Кобург, Кронах, Кулмбах, Хоф, Байройт и Вунзидел също се въздържат от ваксинация на хора, след като възникна несигурност относно това дали студената верига е била запазена.

„Ваксинацията срещу коронавируса не е свързана с това кой ваксинира най-бързо или кой прави най-много дози. Безопасността и добросъвестната работа в полза на населението са с най-висок приоритет“, каза Оливер Баер, областен администратор на област Хоф.

Подобни проблеми забавиха и кампанията за ваксинация в южния баварски град Аугсбург, пише ежедневник Merkur.

Кампанията за ваксинация в Германия стартира официално днес, когато жителите в домове за възрастни хора бяха имунизирани. Федералното правителство планира да разпредели над 1.3 млн. дози на местните здравни власти до края на тази година и около 700 000 на седмица от януари.

Ваксинациите ще бъдат безплатни и достъпни за всички от средата на 2021 г., когато се очаква ваксинирането на приоритетните групи да приключи.

„Това ни прави горди и преди всичко уверени, че можем да преодолеем тази пандемия, защото ваксинирането проправя пътя ни за излизане от кризата“, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан в Twitter.

Подкрепи Economic.bg