Германски консорциум ще конкурира „Гигафабриката” на Tesla

Индустрията зад четвъртата по големина икономика в света се подготвя за енергийна революция от началото на следващото десетилетие

Германски консорциум ще конкурира „Гигафабриката” на Tesla

Консорциум, в който засега влизат 18 германски компании и няколко научни института, подготвя изграждането на огромна фабрика за литиево-йонни батерии. Съоръжението ще конкурира "Гигафабриката" на американския производител Tesla, пише Bloomberg.

Водещ партньор в обединението е Terra E Holding GmbH, основана през май 2017 г. от производителя на батерии Batterieherstellerie BMZ,  д-р Улрих Ehmes, бивш изпълнителен директор на швейцарския производител на батерията Leclanché и Холгер Грицка, бивш мениджър в ThyssenKrupp System Engineering.

Другия месец Terra E Holding GmbH ще избере една от пет възможни локации в Германия или съседна държава, където да построи своята 34-гигаватчасова фабрика за батерии. Това обясни главният изпълнителен директор на Terra e Holding Холгер Грицка. Именно Грицка е помогнал за създаването на консорциума и за осигуряването на подкрепа от страна на правителството в Берлин за проекта, чиято първа копка ще е през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Фабриката за батерии е най-новият знак, че германската индустрия, двигателят зад четвъртата по големина икономика в света, се подготвя за нов етап в енергийната революция. Литиево-йонните батерии могат да помогнат за стабилизирането на периодичните притоци на електроенергия от вятърни и слънчеви централи. Те също така се очаква да захранват милиони електрически автомобили, които се очаква да „потекат” по германските производствени линии в началото на следващото десетилетие.

Коментари: 0