Германски съд спира работата на Tesla по новия ѝ завод временно

Еколози спечелиха съдебна заповед в неделя

Германски съд спира работата на Tesla по новия ѝ завод временно

Снимка: Unsplash

Tesla е получила разпореждане временно да спре подготовката за автомобилния си завод в Германия, след като еколози спечелиха съдебна заповед в неделя, предава BBC. 

Производителят на електрически превозни средства разчистваше горски земи в близост до столицата Берлин, където по план трябва да се издигне първият завод за автомобили и акумулатори на Tesla.

Съдът подчерта, че разпореждането е временно и подлежи на допълнителни изслушвания, вероятно тази седмица. Според протестиращите фабриката представлява заплаха за местните диви животни и водоснабдяване.

Основателят и изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви плановете си за построяването на европейска гигафабрика в германския щат Бранденбург през миналия ноември. Заводът обаче се превърна в искра на конфликт между природозащитници и про-бизнес ориентираните християндемократи и партията на Свободните демократи. 

Опасенията на политиците е, че проблемът може да навреди на имиджа на страната като място за бизнес. Спорът подчертава рисковете за американския автомобилен производител, който на практика не е получил официално разрешение за изграждане на фабрика. Tesla обаче има зелена светлина от германското министерство на околната среда да започне подготовка на обекта „на свой риск“. 

Това включва разчистването на 225 декара гора и изсичането на хиляди дървета – нещо, което възмути група природозащитници, познати като Зелена лига. 

Tesla закупи земя с размерите на над 400 футболни игрища в Грюнхайд до Берлин. Фабриката, която по план трябва да бъде построена там, се очаква да бъде открита през 2021 г. Амбицията на компанията е в нея да произвежда до 500 000 коли годишно, а служителите ще наброяват около 12 000. 

Надпреварата е все по-ожесточена и Tesla има пред себе си конкуренцията на големите германски автопроизводители, които вече инвестират сериозно в нови технологии за електрически коли. 

Според съобщения на местните медии Тесла е обещал да премести колониите от горски мравки, влечуги и прилепи и работи заедно с природозащитници. Миналия месец пък властите откриха и обезвредиха седем бомби от Втората световна война на мястото.

В момента Tesla има две гигафабрики – в САЩ и в Шанхай, Китай.

Коментари: 0