Германски стартъпи идват на WebIt Festival 2017

Федералната асоциация на малкия и среден бизнес на Германия ще открие представителство у нас

Германски стартъпи идват на WebIt Festival 2017
4127 ~ 3 мин. четене
Асоциацията на германските стартъпи са поканени и ще участват на международната конференция WebIt Festival 2017, която предстои да бъде проведена през м. април 2017 в София Тех Парк. Това стана ясно след среща на служебния министър на икономиката Теодор Седларски с г-н Флориан Ньол, председател на борда на организацията. Седларски посети Германия като част от делегацията на президента Румен Радев. 

Пред министър Седларски представителите на Федералната асоциация на малкия и среден бизнес /Bundesverband  mittlestandishe  Wirtshaft/ изтъкнаха, че тяхната организация е най-голямата доброволна асоциация на ФРГ, обединяваща малкия и среден бизнес в Германия с над 50 хиляди малки и средни предприятия и със свои задгранични представителства в над 27 страни по света. От страна на асоциацията беше декларирано желание за откриване на тяхно представителство в България, за което получиха подкрепа. 

По предложение на министър Седларски ще бъде организирана бизнес делегация в България с представители  на асоциацията с цел проучване на инвестиционните и конкретни бизнес възможности за сътрудничество с Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия /ИАНМСП/. Министър Седларски изтъкна, че  подкрепата за малкия и среден бизнес е един от най-важните приоритети на българското правителство и опитът на Германия, в която малките и средни предприятия представляват 99,6% от нейната икономика,  за нас е много важен.

В рамките на визитата министър Седларски  участва в откриването на Икономически форум за България. В събитието, което е организирано от Германската индустриално-търговска камара, участваха представители на над сто германски компании.


Стефан Йонков СТИВ Германия - Берлин, Теодор Седларски министър на икономиката, Флориан Ньол председател на борда на Асоциацията на германските стартъпи

„България е наш дългогодишен приятел и традиционно добрите отношения между страните ни се отразява и в разширяването на потенциала на търговско-икономическите връзки, което ни кара да ви разпознаваме като наш надежден партньор. Страната ви е с най-ниските производствени разходи сред нашите европейски партньори, с добро геостратегическо разположение и с атрактивна данъчна система. Впечатлен съм от ръста на БВП от 3,5% за миналата година.” – заяви заместник-главният управител на Германската индустриално-търговска камара д-р Фолкер Трайер при откриването на форума.

Присъстващите приветства и д-р Гернот Ерлер - председател на Германо-българския форум, който изрази задоволството си от дългогодишното присъствие на германския бизнес в България, в резултат на което в момента 5000 германски фирми са стъпили и работят у нас, и цитира изследване, според което в България се поддържа 65% ниво на симпатия спрямо Германия. Д-р Ерлер подчерта и факта че 620 хил. германски туристи са посетили страната ни през изминалата година, а почти 7 хил. български студенти се образоват в Германия. Като предизвикателства пред двустранните търговско-икономически отношения д-р Ерлер изтъкна поддържането на политическа стабилност в страната, изпълнението на препоръките в Механизма за сътрудничество и оценка, както и решаването на проблема с нивото на бедност в страната ни, което в момента е 22%. 

Гернот Ерлер препоръча да положим повече усилия за задържане на талантливите млади хора в страната ни, тъй като в момента България е на 142-ро място от 144 страни според последното международно изследване на талантите, а това би могло да се превърне в сериозен проблем пред амбицията за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Председателят на Германо-българския форум предложи подкрепата на своята страна и на организацията си  при  решаването на тези проблеми.


Румен Радев президент на България, Ради Найденов министър на външните работи, Теодор Седларски министър на икономиката, Уве Бекмайер парламентарен държавен секретар във Федералното министерство на икономиката и енергетиката и председател от германска страна на Германо-българския  съвет за коопериране

Федерална република Германия е водещ външнотърговски партньор на България. За периода януари-септември 2016 г. износът за Германия е в размер на 2,364 млрд.евро /13.7% от общия износ и ръст от 8.3%/. Вносът от Германия е в размер на 2,530 млрд.евро /13.4% от общия внос и ръст 1.1%/. Двустранният стокообмен е в размер на 4,894 млрд.евро /13.6% от общия стокообмен и бележи ръст от 4.5%/.

Коментари: 0