13 града, които не са столици, но са впечатляващи

Подреждането на британския „Телеграф” започва с българско участие

13 града, които не са столици, но са впечатляващи

Снимка: Pixabay, Wikipedia

Рядко най-големият и развит град в една държава не е столица. И въпреки че има някои значими примери – като Рио де жанейро, Барселона или Сидни, те само потвърждават едно – че понякога вторият по големина и икономическо значение град е всъщност истинската културна и туристическа перла на една страна, пише британският в. „Телеграф”.

И подрежда 13 нестолични градове, които си заслужава да бъдат посетени, защото имат много какво да предложат.

Свеобразната класация започва с българско участие:

1. Пловдив, вместо София – в България


Най-привлекателното място тук е Стария град, със своите възрожденски дървени къщи, а също и седящите едни до други руини и останки от тракийско, гръцко и римско време, начело с амфитеатъра, пише изданието.

2. Грац, вместо Виена – в Австрия


Грац е перфектен за уикенд дестинация, със своите множество атракции, компактен стар град  и готически, ренесансови и барокови архитектурни стилове.

3. Антверпен, вместо Брюксел - в Белгия


Навремето най-богатият град на Европа, според някои историци, Анверпен е вложил това богатство в изкуствата. Тук са живяли и работили множество художници, сред които Брюгел, Рубенс и Ван Дайк. Градът е един от най-пълните с култура, но подценявани в Европа, смята изданието.

4. Сплит, вместо Загреб – в Хърватия


Вторият най-голям град в Хърватия е истинско бижу, със своите уникални исторически сгради, космополитна крайбрежна алея и прекрасни плажове. Старият град е уникален, а в сърцевината му ще откриете укрепления  и римски дворец, построен за император Диоклециан (часто  от световното наследство на ЮНЕСКО).

5. Порто, вместо Лисабон – в Португалия


Със средновековно сърце, съвременна атмосфера и прелестни църкви с позлатени кубета, Порто си заслужава да го посетите по което и да е време, но най-вече – през април и май, съветва изданието. Тогава градът е разцъфнал в зеленина и е прекрасно да седнете в кафенетата и ресторантите край река Дуеро и да се наслаждавате на този прелестен град.

6. Акурейри, вместо Рейкявик – в Исландия


Той е малко бижу в Северна Исландия, а по малките улици с цветни къщи множество туристи обикалят, за да разгледат пристанището, културния център Хоф, Музия на мотоциклетите и най-северното голф игрище с 18 дупки.

7. Еспоо, вместо Хелзинки – във Финландия


Вторият по големина град във Филнандия е разположен съвсем наблизо до столицата ,на брега на Финския залив. Музеят за съвременно изкуство е най-големият в страната, а близо до града е Национален парк Нуксио, където може да видите прекрасни гори и северни елени.

8. Солун, вместо Атина – в Гърция


Основан през 315 г. пр.н.е, Солун е вторият по големина град в Гърция и често е наричан музей на открито, заради своите разнообразни сгради, църкви, паметници и крепости. Разходете се сред византийските крепостни стени и римската ротонда, вижте Бялата кула. Градът предлага и множество наслади като прекрасна кухня в кокетни малки ресторантчета, отличен шопинг и плажове.

9. Дебрецен, вместо Будапеща – в Унгария


В Дебрецен може да се насладите на църкви, музеи, университетски сгради, включително библиотеката, паркове и улици. Градът се счита за един от най-чистите в Европа.

10. Гьотеборг, вместо Стокхолм – в Швеция


Гьотеборг е смесица от индустриален стил, сцена за съвременно изкуство, а наскоро е определен и за „най-добиря град за социализиране”. Има много причини да го посетите, сред които уличното изкуство, хеви метъла и морската храна.

11. Орхус, вместо Копенхаген – в Дания


Градът е обявен за европейска столица на културата за 2017 г. А най-известната му забележителност е новият музей. Но тук ще откриете и най-добрата библиотека в света (според скорошно проучване), три ресторанта със звезди Мишлен и средновековен квартал с малки павирани улички и дървени къщи, с много кафенета и магазинчета.

12. Каунас, вместо Вилнюс – в Литва


Стара столица на Литва, градът има шармантна атмосфера, със своя стар град с павирани улички и културни забележителности.

13. Даугавпилс, вместо Рига – в Латвия


Вторият по големина град в Латвия е известен със своите крепости, Арт Център Марк Ротко и хълма на църквите, на който са разположени 4 църкви.

Коментари: 0