5 града ще се конкурират за домакинство на Олимпиада 2024 г.

За пръв път публично се публикуват всички документи, свързани с кандидатурите

5 града ще се конкурират за домакинство на Олимпиада 2024 г.
284 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Международният олимпийски комитет (МОК) съобщи кандидатите за домакинство на Олимпийските игри през 2024 г. Те са пет – Будапеща (Унгария), Хамбург (Германия), Лос Анджелис (САЩ), Париж (Франция) и Рим (Италия) – ще се състезават да бъдат домакин на Олимпиадата през 2024. Това стана ясно след края на срока за подаването на заявления до МОК, който изтече снощи, съобщават от Комитета.

МОК ще допринесе с 1,7 милиарда долара в брой и ще предложи услугите си на организационния комитет за Олимпийските игри 2024.

"Ние посрещаме пет висококвалифицирани градове за кандидати", каза президентът на МОК Томас Бах. В съответствие с ангажиментите си към доброто управление, прозрачността и етиката, след Olympic Agenda 2020 г., днес МОК публикува всички документи, свързани с кандидатурите. Това е първият път, в който пълният пакет от документи става публично достояние в самото начало на процеса.

Със своите кандидатури петте града се ангажират да зачитат Олимпийската харта. В този контекст МОК направи промени в договора за града-домакин.

Olympic Agenda 2020 също така предлага градовете кандидати по възможност да намалят разходите, свързани с процеса на кандидатурата. МОК ще продължи да работи в тясно сътрудничество с всеки кандидат.

Градът, който ще приеме Игрите през 2024 година, ще бъде обявен през 2017 година, пише БГНЕС.

Коментари: 0