Градовете, в които живеят най-много ултрабогати хора

Ню Йорк за първи път губи първото си място

Градовете, в които живеят най-много ултрабогати хора

Снимка: Pixabay

5218 ~ 1 мин. четене
Ню Йорк вече не е градът с най-голямото супербогато население.

"Голямата ябълка" е изпреварена от Хонконг, който се превръща в топ дестинация за най-богатите хора на планетата миналата година, според проучване, публикувано от изследователската фирма Wealth-X. Броят на лицата със свръх високи доходи, живеещи в азиатския финансов център, се е увеличил с близо една трета през 2017 г. до 10 000 души, се казва в проучването.

Ню Йорк бе неизменно на първото място, откакто Wealth-X за пръв път започна да класира градовете през 2011 г. Фирмата определя за ултрабогати хората с доходи 30 млн. долара или повече.

Според компанията увеличаването на броя на ултрабогатите в Хонконг е продиктувано от процъфтяващия фондов пазар и нарастващите финансови връзки с по-голяматакитайска икономика. Бързият икономически растеж на Китай през последните десетилетия помага за драматично увеличаване на броя на ултрабогатите хора в региона.

Въпреки това нито един китайки град от континенталната част на страната не влиза в Топ 10.

Като цяло Съединените щати остават предпочитаната страна за най-богатите в света и са дом на почти една трета от лицата в света със свръх високи доходи.

Но Азия, и в частност Китай, настигат САЩ. Миналата година броят на ултрабогатите хора в Азия се е увеличил с 20%. Нарастващото азиатско богатство е подпомогнато от нарастващите потребителски разходи, повече инвестиции в инфраструктура и икономически реформи, отбелязва Wealth-X.

А ето и Топ 10 на градовете с най-много ултрабогати жители:

10. Осака, Япония

9. Вашингтон, САЩ

8. Сан Франциско, САЩ

7. Чикаго, САЩ

6. Лондон, Великобритания

5. Париж, Франция

4. Лос Анджелис, САЩ

3. Токио, Япония

2. Ню Йорк, САЩ

1. Хонконг, Китай


Подкрепи Economic.bg