7 графики, показващи коронавирусния удар върху световната икономика

Нито една държава не е пощадена, а прогнозите на МВФ за тази година са мрачни

7 графики, показващи коронавирусния удар върху световната икономика

Снимка: БТА

4214 ~ 4 мин. четене

Откакто се появи в китайския град Ухан в края на миналата година, коронавирусната инфекция се разпространи в 185 страни и територии. Заразените в световен мащаб са 2.7 млн. души, а загиналите са над 190 000 човека, сочат данни, събрани от университета Джон Хопкинс.

За да предотвратят по-нататъшното разпространение на вируса, властите по целия свят прилагат мерки за блокиране на отделни населени места и дори цели държави в различна степен. Това включва затваряне на граници, закриване на училища и работни места и ограничаване на големи събирания.

Тези ограничения, които Международният валутен фонд нарече „Голямо затваряне“, спряха голяма част от глобалната икономическа активност, като удариха бизнеса и накараха хората да загубят работата си.

„Това е наистина глобална криза, тъй като никоя страна не е пощадена“, написа в блог по-рано този месец Гита Гопинат, главен икономист на МВФ.

CNBC e подготвил седем графики, които показват как пандемията от Covid-19 удря световната икономика.

Повишаване на безработицата

Много икономисти предупреждават, че мерките за блокиране по целия свят ще ускорят загубата на работни места. В САЩ, най-голямата икономика в света, през последните пет седмици бяха загубени повече от 26 млн. работни места. Нивото на безработица в страната от 4.4% през март е най-високото от август 2017 г., според Бюрото на статистиката на труда.Но Щатите не са сами в тази негативна статистика. Австралия и Южна Корея също регистрираха висок темп на безработица, като някои икономисти предупредиха, че ситуацията може да се влоши.

Секторът на услугите е засегнат силно

Индустрията на услугите е основен източник на растеж и заетост за много страни, включително САЩ и Китай - двете най-големи икономики и потребителски пазари в света. И двете държави отчитат рязък спад в продажбите на дребно, тъй като мерките за блокиране по време на пандемията принудиха много магазини да затворят, а потребителите бяха държани вкъщи. Нарастването на онлайн продажбите, отчетено от някои търговци на дребно, като Amazon, не успя да спре цялостния спад.Икономистите предупредиха, че потребителите може да не възобновят разходите дори след премахването на мерките за блокиране. Очевидно ще сме свидетели на бавно подобрение на продажбите на дребно в Китай, дори след като страната позволи постепенно възобновяване на бизнеса, заявиха анализатори от Oxford Economics. „Бавното подобряване при разходите на домакинствата подкрепя нашето мнение, че в световен мащаб потребителите едва ли ще се върнат към магазините веднага след премахването на ограниченията“, пише в доклада на института.В световен мащаб се наблюдава по-мащабен удар върху сферата на услугите, тъй като предприятията в секторите на транспорта, недвижимите имоти и туризма търпят едни от най-големите спадове в активността досега, според IHS Markit.

Спад в производствената дейност

Производителите, вече понесли удари от търговската война между САЩ и Китай през последните две години, отново попаднаха под натиск, тъй като коронавирусът се разпространява по целия свят.


Пандемията първо удари производителите извън Китай, които разчитат на фабрики в азиатския икономически гигант за материали и части, известни също като „междинни стоки“, които се използват при изработването на крайния продукт. Но китайските фабрики спряха операциите за по-дълго от очакваното, защото властите работиха за овладяване на вируса.

Тъй като все повече държави налагат мерки за блокиране, по-голям брой производствени фирми са засегнати. Някои от тях бяха принудени да затворят временно, докато тези, които остават отворени, се сблъскват с ограничения при получаването на междинни стоки и материали.На всичко отгоре намаляването на търсенето на стоки изостря предизвикателствата, пред които са изправени производителите. В резултат на това фабриките в САЩ и Европа и Азия отчитат спад в производството през последния месец.

Още една лоша година за търговията

Глобалната търговия, която вече се забавяше през 2019 г., се очаква да намалее още през 2020 г. В последната си прогноза от този месец Световната търговска организация (СТО) заяви, че обемът на глобалната търговия може да се понижи с 12.9% или 31.9% през тази година, в зависимост от траекторията на световната икономика.„И при двата сценария всички региони ще претърпят двуцифрен спад на износа и вноса през 2020 г.“, заяви СТО.

Глобалната икономика ще се свие през 2020 г.

Ударът на пандемията от коронавируса върху икономическата активност накара много институции да намалят прогнозите си за световната икономика. Международният валутен фонд (МВФ), чиято оценка за БВП е следена отблизо, очаква глобалната икономика да се свие с 3% през тази година. Очаква се само шепа икономики - като Китай и Индия - да нараснат през 2020 г.Въпреки че Фондът очаква възстановяване с 5.8% през следващата година, според него възстановяването ще е „само частично, тъй като нивото на икономическа активност се очаква да остане под това, което сме прогнозирали за 2021 г., преди вирусът да се удари.“

„Кумулативната загуба на глобалния БВП през 2020 и 2021 г. от пандемичната криза може да бъде около 9 трлн. долара, по-голяма от икономиките на Япония и Германия, взети заедно“, пише Гопинат, главният икономист на Фонда.

Подкрепи Economic.bg