Гръцка фирма спъва строежа на тунел „Железница“

Жалбата е подадена вчера в Комисията за защита на конкуренцията

Гръцка фирма спъва строежа на тунел „Железница“
Жалба на гръцката компания „Актор“ ще забави строежа на тунела „Железница“ на магистрала ‚Струма“. Тя е подадена вчера (16 август) в Комисията за защита на конкуренцията, а днес е крайният срок за обжалване на решението за класирането.

Компанията, подала жалбата, е един от 13-те кандидата, които бяха подали документи за участия в една от позициите по трасето. На първо място бе класирано обединението „АМ Струма тунел 2018“ с оферта от 185 млн.лв. без ДДС. В консорциума влизат „Джи Пи груп“, свързвана с директора на „Лукойл“ Валентин Златев, „Глобал кънстръкшън“ и „Виа план“. 

Припомняме, че АПИ стартира откритата процедура за строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 тунел „Железница“ на 1 септември 2017 г. Индикативната стойност на поръчката е 250 млн. лв. без ДДС. Кандидатите можеха да подават офертите си до 19 октомври т. г.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Обществената поръчка е в 3 обособени позиции - за тунела, който ще е около 2 км и ще бъде най-дългият досега изграждан у нас, и за пътя преди и след съоръжението. 

Поръчката е обособена в три позиции, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на ОПТТИ 2014-2020 г. Заради досегашните жалби обаче срокът за строеж се намали значително. Тунелът трябва да бъде готов най-късно до 2023 г., защото в противен случай България ще загуби европейското финансиране и може да се наложи да връща пари на Брюксел.
Коментари: 0