Гутериш: Коронавирусът ни върна с 25 години назад

Според него държавите трябва да удвоят усилията" и да гарантират, че всички ресурси "се прилагат в съответствие с целите на устойчивото развитие"

Гутериш: Коронавирусът ни върна с 25 години назад

Снимка: БТА

1812 ~ 1 мин. четене

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш смята, че пандемията от коронавирус е накарала международното общество да се върне около 25 години назад в търсене на инструменти за справяне с глобалните проблеми.

Той също така подчерта необходимостта всички страни да "удвоят усилията" и да гарантират, че всички ресурси "се прилагат в съответствие с целите на устойчивото развитие".

В допълнение, ръководителят на ООН посочи, че са необходими допълнителни 35 млрд. долара за Световната здравна организация (СЗО) - заедно с трите милиарда, отпуснати до момента - за подкрепа на програмата за отговор на Covid-19. "15 000 милиона от тези средства са необходими през следващите три месеца", каза той в интервю за SkyNews. 

Антониу Гутериш направи тези забележки в навечерието на премиерата на 30-минутен филм, озаглавен „Обединените нации: Спешни решения за спешни времена“, който ще започне да се излъчва в канала на агенцията в YouTube по случай 75-годишнината на ООН.

Последвайте ни във Viber
Последвайте ни в LinkedIn
Последвайте ни във Facebook

Подкрепи Economic.bg