Гърция може отново да затвори границите си за британски туристи

Резултатът от масовите тестове ще определи дали гръцките граници остават отворени или не към Великобритания

Гърция може отново да затвори границите си за британски туристи

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Почивката на британците в Гърция през това лято остава несигурна, тъй като страната увеличава тестовете за коронавирус и може отново да спре достъпа им, ако 30 от тях са положителни при пристигането им.

Въпреки че всички полети, които се очаква да отлетят за страната от Обединеното кралство само тази седмица, Гърция планира да започне по-масово тестване, за да „определи дали гръцките граници остават отворени или не към Великобритания“.

Ако твърде много посетители на Обединеното кралство покажат положителни резултати при пристигането си, гръцкото правителство може да вземе решение да затвори границите си до Великобритания до второ нареждане.

Според гръцкия вестник Protothema: "Резултатът от масовите тестове ще определи дали гръцките граници остават отворени или не към Великобритания."

Вестникът добавя, че „британският туристически пазар ще остане отворен“ само „ако броят и процентът на тези, за които се установи, че са положителни, е нисък и са ограничени до по-малко от 30 до 40 случая“.

Не става ясно дали тези 30-40 случая са на ден или на полет, уточняват британски медии.

Greekreporter пише, че към 15-16 юли всички пътници, които пристигат с директни полети от Обединеното кралство са дали отрицателен тест за Covid-19. По данни на техни източници на 15 юли са направени 1366 теста, а на 16 юли - 1437 теста.

Тези резултати включват два полета съответно от Бирмингам и Манчестър, където има относително висока честота на заболяването.

Две положителни проби са дадени от пътници, пристигащи с транзитни полети от Обединеното кралство през летищата в Париж и Ларнака.

Коментари: 0