Гърция отново удължи изискването за PCR тестове

За туристи продължава да е отворен само граничния пункт „Кулата-Промахон“

Гърция отново удължи изискването за PCR тестове

Снимка: БТА

4211 ~ 1 мин. четене

За пореден път гръцкото правителство удължи срока на действие на изискването за предоставяне на отрицателен PCR тест за влизащите на територията на страната. Този път удължението е до 12 октомври, след като предишната заповед изтече на 30 септември.

По отношение на сухопътните граници, ограниченията са наложени „превантивно за защита на общественото здраве от допълнително разпространение на COVID-19 на гръцка територия“ и важат за периода от 1 до 12 октомври 2020 г., съобщава БНТ.

За туристи от България, които искат да влязат в Гърция, остава отворен само граничния пункт „Кулата-Промахон“ срещу  отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането.

През всички останали гранични пунктове влизането е позволено само за определени категории граждани, например международни превозвачи срещу отрицателен PCR тест.

Забраната за влизане на територията на Гърция не се отнася за гръцки граждани, лица, които имат разрешение за престой и живеят в страната, поради абсолютна необходимост (професионални или медицински причини), за транзит на болнични автомобили, които влизат от Косово през Северна Македония в Гърция за хоспитализиране на пациенти – част от дипломатическия, военен или административен състав на държавите членки на ЕС и на ЕУЛЕКС в Косово.

Второто решение, което днес взе гръцкото правителство, засяга забраната за влизане в Гърция на граждани на трети страни, с изключение на постоянните жители на Австралия, Грузия, Канада, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и ОАЕ.

И двата документа влизат в сила от днес и ще важат до 12 октомври 2020 г.

Подкрепи Economic.bg