Гюнтер Ферхойген: Поведението на ЕС към България за Шенген е скандално

Според него е назрял моментът жена да оглави ЕК, а на някой от важните постове да застане представител на нова страна членка

Гюнтер Ферхойген: Поведението на ЕС към България за Шенген е скандално

Снимка: Wikipedia

Най-категорично ще кажа, че по Шенген поведението на Европейския съюз (ЕС) спрямо България и Румъния е скандално. Нищо не го оправдава. България отдавна изпълни всички критерии, даже по-добре от някои, които са вътре. Това каза Гюнтер Ферхойген, бивш зам.-председател на ЕК и архитект на европейското разширяване в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в ефира на БНТ в петък. 

Според него неприемането на България в Шенген е свързано с чисто популистка позиция в определени държави, но най-вече в Германия. „Тя изхожда от това, че за гражданите щяло да бъде необяснимо приемането на България и Румъния. Нямам никакво разбиране за това“, категоричен бе Ферхойген. Той смята, че България трябва да повдигне темата сега и да поиска новата Комисия да реши първостепенно въпроса. „Не можем повече да толерираме факта, че страна членка е държана вън от един толкова важен инструмент на европейското единство“, изтъкна още той. 

По повод разширяването на ЕС в ЦИЕ, Ферхойген си спомня: „Ако навремето не бяхме работили толкова упорито и не бяхме натискали педала докрай, малко по-късно то нямаше да е възможно. Просто се отвори прозорец и го използвахме“. Той припомни настъпилата в Блока криза през 2005 г. заради провала на конституционния проект. По онова време България и Румъния се оказват особен проблем и не фигурират в списъците по разширяването, въпреки че Ферхойген прави предложение за тяхното приемане през 1999 г. 

„Позицията ми беше, че се нуждаем от България и Румъния точно толкова, колкото и те от нас“, казва той и добавя, че благодарение на Косовската война се е утвърдило съзнанието за важната роля на София за стабилност в региона, но 2-3 години по-късно нещата вече стоят различно. 

„Когато сравнявам днес България с онази страна от 2007 г. всеки ще ме подреки, че са направени значителни стъпки напред в политиката и икономиката в сравнение с очакванията ни“, категоричен е Ферхойген, който оспорва твърдението в Германия и Франция, че разширяването е било грешка. „Истината е друга, бе голям успех и е жалко, че ЕС не му прави реклама нито в Брюксел, нито в страните членки. Напрахме нещо великолепно и можем да се гордеем заедно“, настоява още той. 

Що се отнася до новата европейска управа, Ферхойген изрази мнение, че отдавна е настъпило времето начело на Еврокомисията да застане жена. „Освен това е много вероятно да стане някой, чието име въобще не е споменавано досега“, разсъждава той и добавя, че би било хубаво на един от важните постове в Съюза да застане представител на някоя от по-новите страни членки.

Ферхойген коментира още, че в Германия няма настроения, че следваният председател на ЕК обезателно трябва да е германец. „Освен това не е важно от коя страна идва. Идеята, че един германец може да застъпва по-добре германските интереси е анти-европейска, противоречи на договорите. Председателят на ЕК трябва да работи само за благоденствието не Европа. Полага клетва, че няма да застъпва интересите на своята собствена страна“, обясни той. 

Коментари: 0