Хакнаха базата данни на Uber

Според предадената информация засегнати са 50 000 имена и регистрационни номера

Хакнаха базата данни на Uber
160 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Компанията за споделено пътуване Uber обяви, че една от нейните бази данни, пълна с имена и регистрационни номера на шофьори е била обект на нерегламентиран достъп през май 2014г., съобщи електронното издание Ars Technica. Според предадената информация засегантите водачи са около 50 000.

От световно извесната компания специално подчертават, че това е „ само малък процент от нашите бивши и настоящи партньори“, като до момента няма сигнали за злоупотреби с информацията.

Като компенсация, всички засегнати шофьори ще получат безплатен едногодишен абонамент за услугa на Uber, която следи за кражба на самоличността. Освен това от компанията са подали жалба, която би могла да доведе до разкриване на хакерите.

От потребители в социалните мрежи се коментира, че най-страшното не е извършената измама. Според тях лошото е, че ако повечето IT фирми разбират за злоупотреби в базата си данни след 3 месеца, на Uber й са били нужни цели 10.

Това не е първият случай, в който компанията за споделено пътуване се забърква в подобен скандал. Миналата година изпълнителният директор на Uber Травис Каланик  сподели, че може да започнат да събират информация за журналистите, които пишат критични текстове срещу тях.

Коментари: 0