„Хари Потър” навърши 20 години

Последната книга от знаменитата поредица стана най-бързопродаваната някога

„Хари Потър” навърши 20 години

На 26 юни 1997 г. британското издателство Bloomsbury решава да одобри книга, предложена от неизвестна тогава писателка - Джоан Роулинг. Заглавието, което носи тази книга на български, е „Хари Потър и Философският камък”. След тази книга Роулинг написва още шест, като през годините печели световна слава и става свидетел на осем филма, заснети по романите ѝ.

Публикуването на първата книга от успешната поредица за момчето магьосник става, след като осем други издателства отказват да го направят. Въпреки позицията на Роулинг, че романът не е насочен към определена възрастова група, издателят първоначално го таргетира към деца между 9 и 11 години. Малко преди издаването Роулинг е помолена от Bloomsbury да се подпише с псевдоним, от който по-малко личи полът ѝ. Целта е да бъдат привлечени момчета от тази възрастова група, тъй като опасенията са били, че те няма да проявят интерес към книгата, ако знаят, че я е писала жена. Авторката избира да се подпише „Дж. К. Роулинг” (Джоан Катлин Роулинг), използвайки името на баба си като презиме, тъй като тя самата не е имала.

Поредицата „Хари Потър” води до голямо културно въздействие – феновете са толкова нетърпеливи да купят току-що пристигналите бройки от книгата, че книжарниците по света започват да организират различни събития, които да съвпадат с излизането на новия том в полунощ. Събитията представляват различни игри и други увеселения.

Последната книга от поредицата „Хари Потър и Даровете на смъртта” стана най-бързо продаваната книга някога – през първите 24 часа от пускането ѝ в продажба бяха продадени 11 млн. екземпляра.

Коментари: 0