211 хил. българи оставени без спешна помощ

Причината е, че се намират в отдалечени райони

211 хил. българи оставени без спешна помощ

Около 3% от населението или 211 хил. българи са лишени от възможността да получат спешна медицинска помощ. Причината е, че се намират в отдалечени райони, в които линейки трудно могат да стигнат бързо. 

Това показва доклад на Сметната палата за качеството на медицинската помощ в България, оповестен днес от председателя на одитния орган Цветан Цветков. Докладът обхваща периода от 2010 до 2014 г.  Очаква се да бъде официално оповестен утре. 

Според Цветков основният извод, който може да се направи, е, че медицинската помощ в България "нито е ефективна, нито ефикасна". "15% могат да получат спешна медицинска помощ в диапазона над 30 минути, което в някои случаи може да бъде и фатално. И само 58 на сто от населените места в страната имат възможност да получат достъп до филиал на спешна медицинска помощ в рамките на 20 минути", коментира той.

Председателят на Сметната палата направи сравнение с доклада за качеството на медицинската помощ у нас преди 2010 г., чиито констатации били сходни със сегашните. "Тези негативни практики продължават да съществуват в спешна медицинска помощ", заяви още той.

Коментари: 0