600 хил. специалисти напускат Острова след Brexit

Германия най-добре ще се възползва от спада на паунда и британската икономика

600 хил. специалисти напускат Острова след Brexit

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще има значителни последици за пазара на труда в държавата, след като стотици хиляди британски и европейски граждани напуснат страната, съобщава Worldcrunch.

Проучване на специалисти по глобалните частни пазари от StepStone показва, че около 600 хил. професионалисти ще напуснат Обединеното кралство.

Великобритания става по-малко привлекателна дестинация за работа, стойността на паунда пада, а икономиката рискува спад на фона на ограниченията за свободното движение на работници.

В светлината на тази ситуация Германия може да извлече най-много дивиденти: страната се нуждае от квалифицирани работници и е привлекателна дестинация за подобни мобилни професионалисти.

Взависимост от британските преговори през следващите 2 години, повече от 2,1 млн. европейци, които живеят на Острова, ще трябва да го напуснат. Въпреки че 1,5 млн. британски граждани, живеещи в ЕС, ще запазят правото си да останат там, статутът на европейците, живеещи във Великобритания, не може да бъде гарантиран. Потвърди го и новоизбраният премиер Тереза Мей.

Ако Обединеното кралство загуби достъпа си до общия европейски пазар, служителите ще трябва да напуснат страната, тъй като големите компании и банкови институции, които са силно свързани с Европа, ще бъдат принудени да преместят бизнеса си на континента.  

Коментари: 0