Холандски кораб ще изследва Черно море

Експедицията ще се фокусира върху изучаването на климатичните промени в района

Холандски кораб ще изследва Черно море

Снимка: Economic

976 ~ 1 мин. четене

Правителството даде разрешение на научно-изследователския кораб „Пелагия“, плаващ под холандски флаг, да изследва Черно море.

Корабът ще престой в акваторията на страната за провеждането на океанографска експедиция. Тя се фокусира върху изучаването на климатичните промени в района на Черно море за последните 20 000 години, които ще послужат за подобряване на моделите на съвременните изменения на климата. Експедицията ще се осъществи в периода от 16 до 22 август т. г. и е част от две взаимосвързани научни програми на Нидерландския център за земни системи и на института Шонген за анаеробна микробиология, ръководени от Нидерландския институт за морски изследвания.

Дейностите по реализацията на разработваните програми се финансират изцяло от Нидерландската организация за научни изследвания и Европейския изследователски съвет. Ръководител на експедицията е д-р Лаура Вилануева, а от българска страна ще вземе участие старши научен сътрудник Любомир Димитров от Института по океанология към Българска академия на науките във Варна.

Подкрепи Economic.bg