Холандци правят пластмасов път

Пластмасовата настилка е по-екологична, по-лесна за изграждане и поддръжка и 3 пъти по-дълготрайна от асфалтовата

Холандци правят пластмасов път
488 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

От пътното строителство в атмосферата всяка година се освобождават 96 млн. тона въглероден диоксид. Поставянето на пластмасови пътища би било полезна за околната среда алтернатива, която ще направи пътищата по-здрави и по-безопасни, пише MarketWatch.

Холандска компания вече е готова да тества първия такъв път и то не къде да е, а в индустриалната столица на страната - Ротердам. Идеята е част от проекта за опазване на природата и почистването на океаните от пластмасови отпадъци. Въпреки че все още е в етап на концепция, идеята е обещаваща и предимствата са много. Първо, пластмасовите пътища са по-лесни за изграждане, не изискват трудна поддръжка и имат по-голяма продължителност на живота – 3 пъти по-голяма от тази на асфалтовия път.

Пластмасовите пътища ще бъдат направени от 100% рециклиран материал, който се сглобява. В сравнение с полагането на асфалтов път, което отнема понякога и месеци, пластмасовите платна се сглобяват за около седмица. Във вътрешността си паната са кухи, което дава възможност за поставяне на кабели и друга инфраструктура непосредствено под пътя. Тези кухини могат да се използват за източване на натрупана дъждовна вода, като по този начин поддържат пътя сух.

Но това не са единствените предимства. Модерната модулна конструкция може да се нагрява, за да предотврати замръзване по време на зимния сезон, а освен това движението на автомобили по нея е по-тихо и приятно поради невъзможността от оформяне на дупки. Пластмасовият път издържа на температури между минус 40 и плюс 80 градуса по Целзий.

В момента продължават лабораторните изследвания и тестовете за издръжливостта и безопасността на настилката при влажни и хлъзгави условия.

Подкрепи Economic.bg