“Хората избраха стабилността“

Владимир Путин, президент на Русия

“Хората избраха стабилността“
„Предвид настоящите трудности, голямото количество несигурност и рискове, хората несъмнено избраха стабилност“.

Това каза руският президент Владимир Путин, по време на правителствено заседание, по повод категоричната победа на създадената от него партия "Единна Русия". На парламентарните избори в неделя формацията на президента получи 54% от гласовете на хората и получи 343 от 450-те места в Думата. Това е с повече от 100 депутати повече спрямо предишните избори през 2011 г.

Резултатът идва на фона на най-тежката икономическа криза, в която е изпадала Русия за последните 16 години. Заради резкият спад на цените на петрола бюджетът на страната има трудности, а заради ембаргото страната изпитва и сериозни икономически трудности.

Изборите дойдоха след няколко бурни за страната години. През 2014 г. Русия взе полуостров Крим от Украйна, предизвиквайки най-тежките санкции на Запада след края на Студената война. Последва кампанията в Сирия, която продължава да предизвиква сътресения в отношенията със САЩ и Европа.
"Очевидно е, че по-голямата част от тези, които гласуваха, де факто изразиха подкрепа за президента", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Социологическите проучвания показват, че въпреки тежката рецесия, въпреки множеството външни конфликти, рейтингът на Путин е на рекордно ниво – близо 80% одобрение. Това почти сигурно означава, че държавният глава ще се кандидатира за четвърти президентски мандат през 2018 г.

Коментари: 0