Хранителният бизнес се обединява в сдружение

До момента в него са се присъединили 11 от най-големите компании в областта у нас

Хранителният бизнес се обединява в сдружение

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

3014 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Единадесет компании от областта на хранителната промишленост в България се обединяват в общо сдружение „Храни и напитки България“. Целта, която изтъкват от сдружението е „да се работи за създаване на по-благоприятна среда и да се обединят интересите на българските и чуждестранни производители, дистрибутори и вносители на храни и напитки“.

Сдружението вече е член и на международната асоциация “FoodDrinkEurope”, която обединява 25 национални браншови организации в областта на хранително-вкусовата промишленост. Пред журналисти генералният директор на асоциацията Мела Фреуен заяви, че е хубаво, че такова сдружение ще се случи в България, тъй като е много важно да се види, че всички фирми работят заедно. 

В структурата на асоциацията работят над 700 експерти, които помагат за изработване на позицията на индустрията по ключови теми.

„Двойният стандарт на храните не означава непременно двойно качество“, коментира Фреуен и даде пример как в различните страни хората обичат продуктите по различен начин. 

Относно двойният стандарт Яна Иванова, изпълнителен директор на новосформираното сдружение поясни, че до момента компаниите, които са преки участници в темата все още не са изразили позиция. „С обединението ще може да се търси общо решение и отделно ще се работи в посока саморегулация“, изтъкна Иванова. 

По нейни думи членовете на асоциацията доставят едно и също качество на храните и напитките във всички страни. Към момента финансирането на сдружението става с членски внос, а плановете са да се заработи и с европейски проекти. 

Компаниите, които вече са членове на „Храни и Напитки България“ са – Данон Сердика АД, Девин ЕАД, Интерснак България ЕООД, Кока-Кола България ЕООД, Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България АД, Куадрант Бевъриджис АД, Марс Инкорпорейтед България ЕООД, Монделийз България ЕООД, Нестле България АД, Престиж-96 АД, Якобс Дау Егбертс БГ ЕООД. 

Учредителите очакват още от представителите на хранително-вкусовата промишленост у нас да се присъединят към сдружението, за да могат обединени да участват в създаването на регулаторна рамка, която пряко засяга тяхното развитие. 

Яна Иванова поясни още, че не се подценяват успехите на останалите браншови асоциации у нас, но те имат резултати в конкретни сегменти на бранша. Тя прикани всички асоциации да се включат в сдружението, за да обсъждат заедно проблемите на сектора. 
Подкрепи Economic.bg