Huawei демонстрира високомерие по отношение на доставките от САЩ

Компанията е убедена в стабилния си растеж и без наличието на американски компоненти, от каквито иначе е зависима

Huawei демонстрира високомерие по отношение на доставките от САЩ

Снимка: БТА

Китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei ще поддържа стабилен растеж на бизнеса при липса на доставки от САЩ и не разчита на американски технологии и компоненти за 5G. Това заяви директорът на борда на компанията Уилям Ксу в понеделник, цитиран от Reuters.

„Ако САЩ могат да продължат да предоставят на Huawei компоненти, ние определено ще ги приветстваме“, добави Ксу на пресконференция в Париж. „Но ако не, все пак ще поддържаме стабилен растеж на бизнеса“, изтъкна още той. 

Думите му идват на фона на изказване на министъра на търговията на САЩ Уибър Рос, който потвърди, че броят на заявленията от американски компании, желаещи да продават на Huawei, се е удвоил до 260. Лицензии ще бъдат издадени „съвсем скоро“, обяви той в интервю за Bloomberg. Той каза още, че не всички обаче ще бъдат одобрени. 

През май Вашингтон постави Huawei в своя „черен“ списък от юридически лица, на които американските компании имат забрана да продават продуктите и услугите си. Ограничаването на търговията с хардуер и софтуер с китайския гигант доведе до големи загуби и за двете страни. 

От една страна, Huawei е зависима от някои американски компоненти, за които няма алтернатива. Най-важни в тази връзка са мобилните приложения, които ѝ доставя Google. Новите телефони Mate 30 например ползват отворената версия на Android, но не дават достъп до Google Mobile Services – нещо, което удря по продажбите извън Китай. 

Американският бизнес също страда от невъзможността да продава на Huawei, който е един от най-големите му клиенти. Само през 2018 г. китайският гигант е похарчил 11 млрд. долара за компоненти от САЩ. Стратегическото му значение накара редица играчи, като Intel, Qualcomm, Micron, a и Google, да лобират за възстановяване на възможността да търгуват със своя партньор. 

Така през юли търговското ведомство на САЩ обяви планове да започне да издава специални лицензи на местни технологични компании, които желаят да поддържат бизнес връзките си с Huawei. Ставаше дума за широко достъпни компоненти, които не представляват заплаха за националната сигурност. Над 130 американски компании кандидатстваха за сертифициране и това само доказа големия интерес. 

И тогава направи впечатление, че няма конкретни времеви рамки за издаването на лицензиите. Към днешна дата САЩ и Китай са близо до сключване на частично търговско споразумение, т.нар. „Фаза първа“ от бъдещата сделка помежду им. 

Коментари: 0