Huawei обвини САЩ в тормоз и каза, че си партнира с Google

САЩ вкараха компанията в „черен списък“, ограничаващ възможностите за бизнес с американски компании

Huawei обвини САЩ в тормоз и каза, че си партнира с Google

Снимка: БТА

2021 ~ 1 мин. четене
Китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei се самоопредели жертва на „тормоза“ на САЩ и заяви, че работи с Google за противодействие на търговските ограничения, наложени от Вашингтон миналата седмица. Това заяви високопоставен изпълнителен директор на Huawei, цитиран от Reuters.

Според правителството на САЩ ограниченията са заради участието на Huawei в дейности, противоречащи на националната сигурност или интересите на външната политика на страната. 

В понеделник американската държава временно облекчи ограниченията, издавайки 90-дневна лицензия за търговия, така че да сведе до минимум  смущенията за клиентите от настъпващите рестрикции.

Стъпката дойде, след като Google обяви, че ограничава значително доставката на софтуер за Huawei. 

„Те (Google) имат нулева мотивация да ни блокират. Работи в тясно сътрудничество с Google, за да разберем как Huawei може да се справи със ситуацията и въздействието от решението на Министерството на търговията в САЩ”, каза Айбрахам Лиу, представител на Huawei в институциите на ЕС.

Лиу каза, че Huawei не обвинява Google за решението му и че е твърде рано да се каже какви ще са последствията. „Huawei става жертва на тормоза от страна на американската администрация. Това не е просто атака срещу Huawei. Това е атака срещу либералния, основан на правила, ред“, добави още той. 
Коментари: 0